Hlavní obsah

ČSSD se nechce vzdát zemědělství, lidovcům nabídla resort sociálních věcí

Právo, Novinky, jas, rsk, tin
Aktualizováno

ČSSD se nehodlá vzdát resortu zemědělství, který ve středu označila za prioritní. Lidovci dostali na středeční schůzce koaličních vyjednavačů nabídku řídit ministerstvo práce a sociálních věcí v kombinaci s resortem dopravy, nebo životního prostředí. Poměr postů v kabinetu by měl být osm pro ČSSD, sedm pro ANO a tři pro KDU-ČSL.

ČSSD nechce dát lidovcům ministerstvo zemědělstvíVideo: Česká televize ČT24

 
Článek

Lidovci jsou nicméně přesvědčeni, že na středeční schůzce nepadl žádný pádný argument, proč by neměli dostat zemědělství. Jejich šéf Pavel Bělobrádek odhaduje, že strana návrh nepodpoří.

Přesto uvedl, že ministrem práce by se mohl stát například Jan Bartošek, nebo předseda Národní rady osob se zdravotním postižením Václav Krása.

Naštvaní lidovci: Vyšachovali nás

Bělobrádek zopakoval, že resort zemědělství je pro lidovce prioritní. „Žádný pochopitelný důvod pro nás nezazněl. Jen to, že nemáme kontinuitu, kterou ČSSD a ANO ovšem nemají také, a pak ten, že by hrozil možný střet zájmů v otázce církevních restitucí,“ uvedl Bělobrádek. Postoj ČSSD se podle něj změnil a zemědělství považuje za svou prioritu až nyní. „Oni ho prostě chtějí,” konstatoval Bělobrádek. „My to akceptujeme,” dodal.

Doplnil, že nerozumí tomu, proč se strana, která má v názvu sociální, vzdává tak snadno resortu ministerstva práce a sociálních věcí na úkor právě zemědělství.

Teď už by si v té vládě nemohli připadat jako otloukánci
místopředseda ČSSD Milan Chovanec o nabídce resortů pro KDU-ČSl

„Musíme mít nějaké limity,” dodal Bělobrádek, podle něhož bude svolán celostátní výbor. Stav, kdy lidovecké priority nejsou akceptovány, je pro lidovce nepřijatelný. Bělobrádek neočekává, že by celostátní výbor akceptoval nabídku bez resortu zemědělství.

Celkový systém 8, 7, 3 považuje za možný s tím, že každá strana bude mít jeden resort bez portfeje.

Je to solidní nabídka, tvrdí Zaorálek

Místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek považuje nabídku, kterou ČSSD a ANO učinily lidovcům, za velmi solidní. „Nabídli jsme jim MPSV, což je velmi významný resort, a dopravu. Požádali jsme je, ať se tím zabývají, je tedy v pořádku, že svolávají celostátní výbor,“ řekl Právu Zaorálek.

Ten potvrdil, že na ministerstvu zemědělství má jeho strana zájem. „Za prvé je to jedna z hospodářských oblastí, která je pro soc.dem zajímavá, druhá věc je, že pro nás je velmi důležité téma církevních restitucí, které je s tímto resortem spjato. Nechceme vypadat, že je nám jedno, jak to probíhá,“ řekl Zaorálek.

Chovanec: Vládnout lze i bez lidovců ve vládě

Podobně mluví i místopředseda Milan Chovanec. „Ta nabídka se od prvního jednání, kdy jsme jim nabídli kulturu a zdravotnictví, velmi významně posunula. Teď už by si v té vládě nemohli připadat jako otloukánci. Ale je jejich svobodné rozhodnutí, jestli chtějí vyměnit stabilitu ČR za ministerstvo zemědělství,“ řekl Právu Chovanec.

Foto: Petr Horník, Právo

Místopředseda ČSSD Milan Chovanec

Ten si umí představit, že by KDU-ČSL ve vládě nakonec nebyla. „Pak by nastoupila varianta tolerance menšinové vlády. Ale byla by to škoda. Stále preferujeme trojkoaliční uspořádání s účastí předsedů tří stran ve vládě,“ zdůraznil Chovanec.

Lidovci chtějí dělat politiku, my pracovat, tvrdí Babiš

Předseda ANO Andrej Babiš potvrdil Právu, že Sobotka nabídl lidovcům ministerstvo práce a sociálních věcí a také resort dopravy.

Foto: Petr Horník, Právo

Andrej Babiš

„Toho jsme se moc vzdávat nechtěli, ale protože jsme konstruktivní, tak bychom to udělali. S KDU-ČSL se ale míjíme ve filozofii. Oni chtějí zemědělství jako politický resort, tedy že tam chtějí dělat politiku. My jsme do vlády chtěli proto, abychom dokázali občanům, že lze stát řídit jinak,“ prohlásil Babiš.

Na dotaz, zda si myslí, že vůbec dojde na sestavení vlády, odpověděl: „To nevím, to je problém ČSSD. Sociální demokracie i ANO se vzdaly velkých resortů. Přitom jsme na dopravě chtěli občanům říci, proč se nestaví dálnice a jaký je nepořádek na ministerstvu.“

Rozdělení resortů by chtěl mít předseda ČSSD Bohuslav Sobotka hotové do konce týdne.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám