Hlavní obsah

Sobotka chce dohodu už dnes, tři ministerstva pro lidovce nevidí reálně

Právo, dan, rsk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lídři ČSSD, ANO a KDU-ČSL se zatím nedohodli na složení vlády, protože sociální a křesťanští demokraté nechtějí druhé straně přepustit zemědělství, neboť si nevěří ve věci církevních restitucí. Šéf ČSSD Bohuslav Sobotka, který v sobotu řekl, že bude „velkorysý“, přitom chce dohodu mít už během středy, ve čtvrtek totiž jde opět na Hrad. Tři ministerstva pro lidovce vidí nereálně, řekl v rozhovoru pro středeční Právo.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Článek

V pondělí jste se s Pavlem Bělobrádkem a Andrejem Babišem na rozdělení resortů nedohodli. Zasekli jste se na zemědělství, které žádají lidovci. ČSSD resort nechce pustit kvůli vydávání majetků církvím?

Pokud jde o vazbu mezi církevními restitucemi a ministerstvem zemědělství, tak systém byl minulou vládou nastaven tak nešťastně, že veškeré kompetence spočívají pouze na Státním pozemkovém úřadu.

Pro ČSSD je důležité, aby úřad nebyl nijak ovlivňován, pokud jde o výkon zákona, a především aby si důsledně počínal při vyhodnocení podkladů, které jsou předmětem žádostí o vydávání církevního majetku. Jsme přesvědčeni, že by si úřad měl počínat natolik obezřetně, že by se v případě jakýchkoli pochybností neměl majetek vydávat.

Takže hrozí riziko přílišné vstřícnosti lidovců?

Nechci KDU-ČSL nic podsouvat. Bez ohledu na to, kdo či z jaké strany bude ministr zemědělství, nám záleží na tom, aby úřad fungoval nerušeně a v souladu se zákony a zájmem ČR, tedy aby nebyly vydávány majetky, na které církve nemají ve skutečnosti nárok. Hlavní riziko spočívá v prolomení restituční hranice 25. února 1948, ke kterému by v případě nevhodné praxe úřadu mohlo dojít.

Proč jste řekl, že pondělní jednání se točilo nejvíc kolem dopravy, zemědělství a zdravotnictví?

Není to jen o těch třech resortech, které jste vyjmenoval, ale zmiňovala se třeba i obrana. Vůči každému resortu mají strany silnější nebo slabší vztah a hledáme takové rozložení odpovědnosti, aby se v něm všechny tři koaliční strany viděly.

Uvažovali jste o promíchání resortů?

Určitě jsme zvažovali i jiné varianty, než byla moje původní nabídka, abychom se posunuli k možnosti shody. Některé varianty jsme si označili a nechali jsme si čas do středy (tj. dneška), aby je předsedové mohli prodiskutovat ve svých grémiích.

Ve středu bychom se sešli a pokusili se dohodnout finální podobu. Pokládal bych za velmi nešťastné, aby v okamžiku, kdy máme dohodnutý program, který je navíc převážně vnímán velmi pozitivně, se koalice teď zadrhla na personálních debatách.

Lidovci chtějí ale tři ministerstva, vyhovíte jim?

ČSSD si dokáže představit jak strukturu dvou resortů pro KDU-ČSL, nebo variantu tří jejích hlasů ve vládě (vicepremiér Bělobrádek plus dva resorty). Podle mého názoru tři ministerstva nejsou příliš reálná varianta. Jako reálnější se mi jeví tři hlasy pro lidovce ve vládě, ale ještě o tom budeme muset jednat.

Hovořil jste o tom, že by vláda mohla mít 17 či 18 členů, tedy dva nebo tři vicepremiéry?

Členů vlády by mohlo být 17 či 18. To odpovídá trojkoaličním vládám v uplynulých 20 letech. Nejrozumnější by bylo, kdyby vicepremiéři byli dva – pro ANO a lidovce – v okamžiku, kdy ČSSD bude mít premiéra.

Může existovat model, kdy vicepremiér nebude v čele konkrétního resortu či obráceně. Zvažujeme také ministra bez portfeje. I tady existuje určitá míra variability a předpokládám, že nám to pomůže dokončit úspěšně jednání o složení vlády.

Objevila se spekulace, že by resort zahraničí vedl ředitel zahraničního odboru na Hradě Hynek Kmoníček a že by se Lubomír Zaorálek stal vicepremiérem pro evropské záležitosti. Co si o tom myslíte?

Nepokládám to za reálnou variantu. Evropské otázky jsou v zásadě v kompetenci premiéra, není pro to potřeba zřizovat samostatný post. V situaci, kdy sociální demokracie bude nominovat ministra zahraničí, tak by naším kandidátem měl být Lubomír Zaorálek.

Zdravotnictví jste nabídl lidovcům. Oni ale tvrdí, že by se na něm měla předvést ČSSD, když na tématu postavila už čtyři kampaně.

Nepochybně tento resort patří mezi ty, které bychom byli schopni kompetentně obsadit. Vidím to tedy jako možnou variantu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám