Hlavní obsah

Podle čeho vybrat vánoční stromek a jak o něj nejlíp pečovat?

Novinky, mak

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Prožít Vánoce bez ozdobeného stromku, jmelí nebo pár větviček jehličí, si zřejmě dokáže představit jen málokdo. Většina Čechů tyto zvyklosti stále ještě dodržuje, a tak před Vánocemi začíná ten pravý shon při pořizování vánočního stromku. Jak ale vybrat ten nejvhodnější?

Jak správně vybrat vánoční stromek?Video: Novinky

 
Článek

Zatímco někdo je vyznavačem borovic, nebo zarytým smrčkařem, jiný dává přednost jedličkám. A právě jedle podle prodejců tento rok vedou. Podle čeho se ale řídit, aby byl stromeček kvalitní a aby co nejdéle vydržel?

Rozeznat na první pohled to, že se jedná o kvalitní stromek, je podle prodejců velmi obtížné. Přesto existuje pár rad, podle kterých můžete odhalit, zda pochází strom ze speciálních plantáží, kde je o ně dobře postaráno, což se odráží na kvalitě, nebo se vám někdo snaží nabídnout stromek z lesa.

„Většinou to poznáte podle kmenů, jsou silné, protože pocházejí z plantáží, kde jsou pěstovány pro účel vánočního prodeje a mají dostatek živin. Kradený stromek z lesa by měl kmen poloviční,“ vysvětluje Pavel Čuchna, který se věnuje pěstování stromků už patnáct let. Stromky z plantáží často mívají také etikety Sdružení pěstitelů vánočních stromků.

Stromek potřebuje péči

Důležité je stromek až do jeho nazdobení uchovat ve vhodných podmínkách. Dát ho do vody a skladovat nejlépe v chladu při teplotě mezi 3 až 5 stupni. Pokud bydlíte v bytě, uložte strom na balkón, ovšem jen v případě, že nemrzne. V mrazu by vodu nepřijímal.

„Když přinesete koupený stromek, doporučujeme udělat takzvaný ozdravný řez, to znamená uříznout kousek, aby lépe nasával vodu. Nezbavujte ho kůry, protože právě vnitřní vrstva kůry, vede vodu se živinami kmenem. Uložený ve vodě by měl být na chladném místě co nejdéle,“ doporučuje Čuchna.

Pokud chcete, aby stromek i po vánočních svátcích vydržel co nejdéle a bydlíte například v teplém panelákovém bytu, rozhodně nevolte jako váš vánoční strom smrk ztepilý. Je sice nejlevnější a býval vždy vánoční klasikou, ale v teple by vám poměrně rychle schnul a opadal.

Anketa

Jakému vánočnímu stromku dáváte přednost?
Živému
64,6 %
Umělému
23,6 %
Žádnému
11,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 8719 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Řezané vánoční stromky porážejí ty umělé

Tradice je tradice a vánoční stromek kupuje skoro každá česká domácnost. V drtivé většině je uříznutý v přírodě či ve školce. Těch umělohmotných je podle...

Výběr článků

Načítám