Hlavní obsah

Bývalý agent zadržený spolu s Bártou je venku z vazby

Bývalý agent Bezpečnostní informační služby (BIS) Jan Petržílek, který byl spolu s šéfem Věcí veřejných Vítem Bártou koncem října zadržen podle všeho kvůli kauze úniku odposlechů lobbisty Romana Janouška a exprimátora Pavla Béma, je od pátku na svobodě. Právu jeho propuštění potvrdil advokát Lukáš Trojan.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Petržílek skončil na rozdíl od Bárty po zadržení ve vazbě, neboť se policisté obávali, že by mohl ovlivňovat svědky. Nyní podle policie již vazební důvody pominuly.

"Klient jakoukoli vinu odmítá," řekl Právu Trojan v souvislosti s propuštěním.

Bárta je obviněn z toho, že v roce 2009 jako majitel bezpečnostní agentury ABL navedl Petržílka k vynesení citlivých dokumentů. Utajovaný svědek prý policii řekl, že před čtyřmi lety objevil v Bártově počítači odposlech, přičemž podle hlasu poznal jen tehdejšího pražského primátora Béma. Po zprávách o zatčení Petržílka a Bárty si údajně obě události spojil a se svědectvím se přihlásil BIS.

Odposlechnuté telefonické hovory Janouška a Béma, které loni v březnu zveřejnila Mladá fronta Dnes a v nichž se oba muži vzájemně oslovují "Mazánku" a "Kolibříku", ukazují Janouškův údajný vliv na kroky města pod Bémovým vedením.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám