Hlavní obsah

Jurečka: Lidovci chtějí být ve vládě parťáci a mít tři resorty

Právo, rsk
Praha

Lidovci v neděli na celostátní konferenci schválili koaliční smlouvu s ČSSD a hnutím ANO. První místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka Právu řekl, že chtějí mít ve vládě férové zastoupení, a tedy tři ministerstva, pokud by koaliční kabinet měl více než čtrnáct resortů. Prioritou pro stranu zůstává ministerstvo zemědělství.

Foto: Petr Horník, Právo

První místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka

Článek

Pavel Bělobrádek řekl, že schvalování koaliční smlouvy nebylo jednotné. Kolik lidí tedy bylo pro?

Šlo o zásadní většinu. Ze zhruba 80 lidí bylo pět až šest proti a pět se zdrželo hlasování.

Kdyby se vám podařilo získat zemědělství, spokojili byste se celkem pouze se dvěma resorty? Přibrali byste už jen kulturu, nebo zdravotnictví?

Po debatě na celostátním výboru je pro nás jako vyjednávací tým i pro Pavla Bělobrádka cílem usilovat o férové partnerské zastoupení a mít tři resorty ve vládě. Kdyby vláda měla 14 resortů, tak je k debatě síla i počet ministerstev. Ale v tento okamžik je zbytečné o tom spekulovat. Dohodli jsme se, že si přes média nechceme vzkazovat vzájemné tvrdé pozice.

Jsou důležitá tři ministerstva, nebo tři křesla ve vládě?

Usilovali bychom, abychom ve vládě byli parťáci a měli možnost pracovat ve třech resortech.

Kulturu a zdravotnictví nechcete, protože nemáte lidi, nebo nejde o silné resorty?

Odborníky určitě máme na kulturu i zdravotnictví. Náš expertní tým vyjednával ve složení europoslankyně Zuzana Roithová, náměstek pražské Thomayerovy nemocnice Tom Philipp a poslanec a bývalý ředitel nemocnice v Havlíčkově Brodě Vít Kaňkovský.

Oba resorty ale nepatří do okruhu našich priorit jako zemědělství, školství, práce a sociální věci, průmysl a obchod a životní prostředí. Navíc pokud soc. dem. čtyři volební kampaně akcentovali problematiku zdravotnictví, tak by měli předvést, jak dokážou tento resort řídit.

Bral byste ministerstvo zemědělství?

Mám k němu asi nejblíž. Vyrůstal jsem na soukromé zemědělské usedlosti svých rodičů, moji předci byli rolníci v oblasti Hané a sám mám 11 let zemědělskou usedlost a hospodařím.

Vystudoval jsem obor rostlinného lékařství a pracoval jsem ve dvou firmách na střední manažerské pozici. Zkušenosti mám tedy nejen z pohledu farmáře, ale i člověka, který se baví s majiteli zemědělských podniků.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám