Hlavní obsah

Vládní koalice? Doufejme, že Bělobrádek nebude mít jet lag, rýpl si Stropnický

Novinky, pit
Praha

Poslanec a jedna z nejvýraznějších tváří hnutí ANO Martin Stropnický si v neděli rýpnul do předsedy KDU-ČSL Pavla Bělobrádka v souvislosti se schvalováním koaliční smlouvy. „Doufejme, že nebude mít jet lag (pásmovou nemoc),“ prohlásil Stropnický v pořadu Partie na televizi Prima. Narážel přitom na to, že Bělobrádek uprostřed vyjednávání o vládě odjel na 12 dní na pracovní stáž do Spojených států.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Martin Stropnický

Článek

K vyjednávání Stropnický dále sdělil, že není dobré se prsit, kdo koho dosáhl na čí úkor. Jednat se musí jako tým, doplnil. Až se mezi sebou dohodnou předsedové jednotlivých stran, budou jednat s prezidentem Milošem Zemanem.

Další z hostů debaty, místopředseda ČSSD Milan Chovanec, se nechal slyšet, že je dobře, že spolu předseda ČSSD Bohuslav Sobotka s prezidentem Zemanem komunikují. Tajenka ohledně obsazení jednotlivých ministerstev se podle něj začne vyplňovat od pondělí.

Nehledejme univerzální pašáky.
Martin Stropnický

Chovanec připomněl harmonogram postupu, nejprve příprava rozpočtu, dále koaliční smlouva a nakonec jednání o resortech. Místopředseda ČSSD by si dokázal v souvislosti se svou osobou představit post dopravy nebo vnitra. „Nehledejme univerzální pašáky,“ uvedl Stropnický obecně ohledně ministerských postů.

Na dotaz, zda se prezident Zeman chová velkoryse, odpověděl Stropnický, že někdy více, někdy méně velkoryse. Podle Chovance je Zeman politikem dohody. Pokud by šlo všechno hladce, ve čtvrtek by mohla být připravena jména ministrů pro prezidenta, domnívá se Chovanec.

Nedělní jednání celostátní konference lidovců je druhým dílkem do pomyslné skládačky o koalici. První rozřešila v sobotu sociální demokracie, jejíž ústřední výkonný výbor na doporučení předsednictva odsouhlasil návrh koalice. ÚVV ČSSD rozhodl i o tom, že se nebude konat stranické referendum. [celá zpráva]

Lidovcům dvě křesla nestačí 

Lidovci sice v týdnu souhlasili se zněním navrhované koaliční smlouvy, vadí jim ale personálie. Nechtějí se spokojit s tím, že by ve vládě měli jen dvě křesla.

Podle posledních informací předsednictvo KDU-ČSL doporučilo celostátní konferenci lidovců schválit programovou část koaliční smlouvy s ČSSD a ANO. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám