Hlavní obsah

Zeman přijal Pecinu. Ten mu vysvětloval dva policejní prezidenty

• Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman ve čtvrtek jednal na Pražském hradě s ministrem vnitra Martinem Pecinou. Tématem schůzky bylo nynější dvojvládí v české policii, která má momentálně dva prezidenty - Martina Červíčka a Petra Lessyho, jehož do služebního poměru vrátil právě Pecina.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr vnitra v demisi Martin Pecina

Článek

"Seznámil jsem pana prezidenta s aktuálním děním ohledně řešení situace, kdy máme v čele policie formálně dva policejní prezidenty. Ujistil jsem pana prezidenta, že pokud budu v této záležitosti rozhodovat já, bude to pouze tak, jak mi ukládá zákon," okomentoval Pecina setkání.

Pecina vrátil odvolaného šéfa policie Lessyho minulý týden do služby navzdory doporučení své poradní komise. Soud nedávno zastavil Lessyho stíhání kvůli údajné pomluvě a zneužití pravomoci. Pecina již dříve uvedl, že musí konat na základě pravomocného verdiktu, který Lessyho před zákonem očistil.

Nynější šéf policie Červíček se nechce vzdát funkce dobrovolně a naznačil, že ministr postupuje proti němu, protože odmítl jeho návrhy na personální změny v policii. Pecina údajné snahy o dosazení "svých" lidí do funkcí označil jako absurdní. Nyní běží správní řízení, ve kterém se má přezkoumat ustanovení Červíčka novým šéfem sboru.

Pecina doufá, že vyřešení dvojvládí v čele policie připadne ministrovi vnitra nové vlády. Zeman již dříve uvedl, že si takové řešení také přeje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám