Hlavní obsah

Podzemí pod Václavským náměstím skrývá utajovaný protiatomový kryt

– Praha

V podzemí pod hotelem Jalta na Václavském náměstí v centru Prahy se skrývá historický skvost – v minulosti utajovaný protiatomový kryt. Rozprostírá se ve třech podzemních podlažích a je rozšířený pod celou plochou hotelu. Postaven byl v 50. letech. V případě válečného konfliktu měl v dobách studené války sloužit jako štábní centrum Varšavské smlouvy. Odolat měl i případnému výbuchu jaderných zbraní.

Protiatomový kryt pod hotelem Jalta na Václavském náměstíVideo: Novinky

 
Článek

Hotel Jalta sloužil jako jakási zástěrka třípatrového krytu, který byl budován v roce 1954–1958. V témže roce byla dokončena i výstavba hotelu, který byl následně předán k užívání veřejnosti, přičemž kryt pod zemí byl po celou dobu funkční. V roce 1997 byl ze sítě protiatomových krytů civilní ochrany vyřazen.

Utajené rozlehlé místo pod zemí nechali postavit komunisté pro své pohlaváry a vysoké důstojníky Varšavské smlouvy, aby je chránilo v případě válečných konfliktů. K nedobytnosti měly dopomoci masivní betonové stěny silné dva metry. V nich byl také ocelový plát na ochranu proti případnému průniku záření zvenčí.

Útočiště pro 150 lidí na dva měsíce

Do roku 1989 tady denně pracovali příslušníci československých tajných služeb, kteří odposlouchávali hotelové hosty ze Západu. A to často velmi vynalézavým způsobem. Do pokojů například ukryli kartáče na boty, uvnitř kterých bylo umístěno odposlouchávací zařízení.

Celkem se do krytu vešlo až 150 lidí. Obyvatelům byl k dispozici náhradní elektrický agregát, speciální nádrž na vodu a byl vybaven i malým operačním sálem.

„Na sále mohlo provádět operace až 15 lékařů současně. V ošetřovně jsou ještě části původního vybavení. Kryt měl svoji vzduchotechniku a elektrocentrálu, takže byl plně funkční a 150 osob v něm mohlo přebývat až dva měsíce. Potraviny zde byly běžně uchovávány a dodnes je tu speciální nádrž, kam se vejde až 53 kubíků vody,“ přiblížil generální ředitel hotelu Jalta Daniel Řepa.

Kryt nebyl ke svému účelu nikdy využit, protože k žádnému válečnému konfliktu nedošlo. Dnes funguje jako Muzeum studené války. Pancéřové dveře, za stolem sedící naaranžované figuríny příslušníků StB, původní zachované odposlouchávací zařízení – v takovém duchu se nese několik místností, které jsou zpřístupněny veřejnosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám