Hlavní obsah

Gazdík je místopředsedou Sněmovny, Okamura si stěžoval na vydírání

Právo, ČTK, dan
Praha
Aktualizováno

Místopředsedou Sněmovny byl ve čtvrtek zvolen Petr Gazdík z klubu TOP 09 a Starostové. V tajné volbě byl jediným kandidátem poté, co se šéf Úsvitu Tomio Okamura své nominace vzdal. Vysvětlil to tím, že šéf klubu TOP 09 a Starostové Miroslav Kalousek hrozil zablokováním jednání o rozpočtu.

Foto: Petr Horník, Právo

Tomio Okamura z hnutí Úsvit (vlevo) a Petr Gazdík z TOP 09.

Článek

Gazdík doplnil v místopředsednické funkci trojici Jaroslava Jermanová (ANO), Vojtěch Filip (KSČM) a Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL), která byla zvolena už před dvěma týdny. Předsedou Sněmovny je Jan Hamáček z ČSSD.

Okamura na plénu zkritizoval místopředsedu TOP 09 Miroslava Kalouska, který původně do vedení Sněmovny kandidoval také. Podle jeho informací Kalousek vydírá vznikající koalici ČSSD, ANO a lidovců, že zablokuje projednávání státního rozpočtu, pokud strany nezvednou ruku pro Gazdíka.

„Pan Kalousek podle mnoha svědectví vyhrožuje obstrukcemi, a dokonce ústavní stížností na platnost schůze k projednávání rozpočtu, pokud nebude zvolený jeho člověk do vedení Sněmovny. To by uvrhlo Českou republiku do nestability,“ uvedl Okamura.

Podle něj proto raději odstoupil z volby místopředsedy, aby zaseklou situaci odblokoval. „Teroristům a vyděračům se ustupovat nemá, ale pokud chci kritizovat, nemohu se chovat jako on a jeho lidé, nesmím lpět na funkci za každou cenu a rozhodně nehodlám být záminkou pro blokování práce parlamentu,“ podotkl.

Signály voličům

Podle Kalouska říká Okamura nesmysly. „Nemá smysl reagovat na politika, který neunese svůj neúspěch. To, že žádné podání k Ústavnímu soudu nedám, jsem říkal již před týdnem. Pan Okamura plká, má hysterický záchvat a bude se muset v politice ještě hodně učit,“ řekl Právu Kalousek.

Minulý týden zkritizoval Kalousek vznikající koalici za to, že urychlené projednání návrhu je mimo ústavní zvyklosti a Ústavní soud by mohl případné souhlasné usnesení Sněmovny k rozpočtu zrušit.

Poslancům dále Okamura řekl, že tím, koho zvolí, dávají signál svým voličům o tom, co si myslí o svých slibech. Připomněl výrok předsedy TOP 09 Karla Schwarzenberga o tom, že v politice člověk musí někdy spolknout ropuchu. Okamura prohlásil, že jde o to, jak velkou ropuchu jsou poslanci ochotni a schopni spolknout.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám