Hlavní obsah

Místopředseda KDU-ČSL Jurečka: Nižší daň na pleny zavedeme EU navzdory

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka v rozhovoru pro Právo řekl, že jeho strana trvá na snížení DPH na pleny a předpokládá, že EU, kvůli které se musela daň zvýšit, to dovolí. Pokud ne, stejně se to zavede.

Foto: Petr Horník, Právo

Místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka.

Článek

Jste spokojeni s koaliční smlouvou?

Nedá se říci, že by to byla špičková shoda, ale v rámci kompromisu tří stran můžu za KDU-ČSL říci, že jsme dokázali prosadit hodně. V každé kapitole můžete najít naše programové priority.

Takže tu dohodu v neděli, kdy o ní bude jednat vaše celostátní konference, obhájíte?

Já budu obhajovat práci týmu, nechci se ale za každou cenu dostat do pozice toho, který bude přesvědčovat delegáty konference, že to musí schválit.

Navrhnete, abyste vstoupili do vlády s ČSSD a hnutím ANO?

Musíme odlišit program a rozdělení ministerstev. A to není ještě vyřešeno. Takže v neděli se bude schvalovat program, a to jen podmínečně. Až se vyjasní pozice ve vládě, tak se to bude schvalovat znovu.

Pokud to budou partneři stavět ber, nebo nech ležet, tak jsme vyjednávali zbytečně

Jak budete před šéfem ČSSD Sobotkou chtít argumentovat, že vám nestačí dvě ministerstva?

Nelze koalici dopočítávat podle volebních výsledků. Nikdy to tak nefungovalo. Nechceme tu strunu přepínat, ale říkáme, že dva resorty jsou nedůstojné. Chceme prosazovat svůj program a máme lidi, kteří dokážou odborně předvést, že KDU je kompetentní.

Budete chtít získat alespoň jeden z těch resortů, o které máte zájem: tedy zemědělství, práci a sociální věci, školství, průmysl?

Nebudu to prozrazovat kvůli taktice pro další jednání. My jsme dali okruh pěti šesti resortů, o které máme zájem. Nechceme jít do varianty, že nebudeme mít na výběr. Pokud to budou partneři stavět ber, nebo nech ležet, tak jsme vyjednávali zbytečně.

Domluvili jste se, že daně zatím odložíte, co by ale mělo platit od roku 2015?

Určitě rušení poplatků, zvýšení slevy na dítě, sleva za určitých podmínek na odvodech u některých rizikových skupin zaměstnanců (absolventi, rodiče po mateřské a lidé starší 50 let).

Jaká by měla být sleva na dítě?

Domluvili jsme se, že to nebudeme zvyšovat naráz, ale už v roce 2015 dojde k zásadnímu navýšení, tedy ne jenom o tisíc či dva tisíce korun.

Foto: Petr Horník, Právo

Tisková konference předsedů poslaneckých klubů. Na snímku Marian Jurečka (KDU-ČSL), Milan Sklenák (ČSSD) a Jaroslav Faltýnek (ANO).

Do výpočtu důchodů by se měly promítnout nejen zásluhy, ale i počet dětí. Už víte, jak to uděláte?

Konkrétně ne, ale v principu musíme změnit to, aby lidé, kteří vychovávají děti, mají v tu dobu snížený příjem a platí menší odvody, na tom z hlediska důchodů netratili.

Jak jste se domluvili na sektorových daních?

Nejdříve se budeme snažit najít úspory v rámci ministerstev. Když se nám podaří udržet deficit pod třemi procenty HDP a něco ušetřit, tak za ty ušetřené peníze budeme moci spustit slíbená opatření. Když se ušetřit nepodaří, tak je ve smlouvě formule, která říká, že se zváží zavedení některých sektorových daní.

A co firemní daně?

Tam to padlo.

Jak jste se dohodli u DPH?

Není pravda, že od roku 2015 bude u těch snížených položek jen pětiprocentní sazba. Také se to bude snižovat dva či tři roky, aby to nebyl velký výpadek. Týká se to léků, knih, dětských plen a nenahraditelné mléčné dětské výživy.

Snížení daně u plen nechce dovolit EU.

Budeme o tom s Unií v roce 2014 jednat, ale i kdyby se to nepodařilo, tak to zavedeme. Protože argumenty stojí jednoznačně na straně ČR. Jsme přesvědčeni, že nám evropští lidovci pomohou, protože mají v Evropském parlamentu většinu. Myslím, že už pochopili, že Evropa začíná vymírat a je potřeba něco udělat.

Jak se vám líbí minimální daň pro živnostníky?

Ta bude pro živnostníky, kteří nebudou dlouhodobě platit daně. I oni využívají silnice a veřejné instituce, tak by měli nějak přispět. Ale určitě to nebude paušální nástroj, který by ztrestal všechny.

Jak bude nahrazen výpadek peněz ze zdravotnických poplatků?

Navýšením platby za státní pojištěnce. Výpadek v roce 2014 bychom hlavně krajským nemocnicím, které jsou už teď v těžkých problémech, mohli nahradit mimořádnou dotací.

Jak chcete řešit nedostatek peněz ve zdravotnictví? Mluvili jste o zvyšování spoluúčasti.

O spoluúčasti ne, ale chceme se více podívat na úhradové vyhlášky, na hospodaření zdravotních pojišťoven, zprůhlednit platby za úkon, zavést registr smluv, všechny smlouvy dát na internet.

Co registrační pokladny?

V programu je, že zvýšíme kontrolu účetních dokladů. To nelze vztáhnout jen na registrační pokladny, ale jde i o dostatek dat pro finanční a celní správu z účetnictví firem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám