Hlavní obsah

Zeman jen víc slaví, zbytek jsou výmluvy, pustil se Stanjura do rozpočtu Hradu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Větší aktivita prezidenta republiky, s níž podle Hradu souvisí zvýšené výdaje na pohoštění, je podle opozičních občanských demokratů pouhou výmluvou. Ve středu to při projednávání návrhu rozpočtu v rozpočtovém výboru Sněmovny uvedl šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident republiky Miloš Zeman a premiér Jiří Rusnok.

Článek

Stanjura se v souvislosti s trojnásobným zvýšením částky určené na pohoštění nedomnívá, že by byl prezident Miloš Zeman třikrát aktivnější než jeho předchůdce Václav Klaus.

"Více se slaví, než se slavilo," rýpl si Stanjura na jednání výboru, který mimo jiné nepodpořil návrh, aby se rozpočet Hradu krátil o milión korun ve prospěch ministerstva spravedlnosti. Právě na ně se prezident rozhodl přenést agendu udělování milostí.

Návrh získal podporu jen osmi členů výboru, dalších osm se hlasování zdrželo nebo bylo proti. Návrh na snížení rozpočtu souvisel s tím, že ministerstvo chce kvůli převzetí agendy milostí požádat vládu o peníze na sedm pracovníků.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Šéf poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura

Na pohoštění požaduje prezidentská kancelář pro příští rok 1 412 000. „Proti schválenému rozpočtu pro rok 2013 se výdaje tohoto podskupení položek pro rok 2014 zvyšují o 970 000,“ stojí v návrhu. Klaus v roce 2012 utratil za pohoštění 471 820 korun, pro letošní rok jeho úředníci nárokovali 442 tisíc Kč.

Zemanův kancléř Vladimír Mynář zvýšené výdaje hájil tím, že rozpočet na letošní rok nepočítal s výměnou administrativy bývalého a současného prezidenta. Poslanci se pozastavovali také nad tím, že by prezidentská kancelář měla mít o dvě procenta navýšeny prostředky na mzdy zaměstnanců podobně jako jiné úřady, ačkoli místo tabulkových 114 zaměstnanců má pouze 91.

Hrad má mít podle návrhu rozpočtu na své výdaje v příštím roce 347,4 miliónu korun, což je o 13 miliónů korun více než letos. Na platy je vyčleněno 54 miliónů korun.

Kancelář prezidenta má pro sebe v rámci rozpočtu Hradu (včetně Správy Pražského hradu, investic a Lán) k dispozici 104 463 000 korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám