Hlavní obsah

Klub TOP 09 vyjádřil důvěru pražské radní Vorlíčkové, které hrozí odvolání

Praha

Zastupitelský klub pražské TOP 09 v úterý v pozdních večerních hodinách vyjádřil důvěru primátoru Tomáši Hudečkovi (TOP 09) a radní pro informační technologie Evě Vorlíčkové (TOP 09), o jejímž odvolání se několik týdnů spekuluje. Klíčové bude čtvrteční jednání zastupitelstva, které se bude patrně odvoláním Vorlíčkové zabývat.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Tomáš Hudeček (TOP 09) byl pověřen vedením magistrátu.

Článek

Vorlíčková tvrdí, že zrušila řadu pro Prahu nevýhodných smluv za stovky miliónů. Odstavila tak prý od zdroje peněz vlivné lidi, kteří nyní usilují o to, aby ve funkci skončila. Radní má primátorovu podporu.

Pražské zastupitelstvo už na začátku listopadu vyzvalo Vorlíčkovou, aby vyvodila osobní zodpovědnost z kauzy Opencard a dalších problematických projektů týkajících se informatiky. ODS dokonce navrhovala, aby byla radní odvolána. Vorlíčková už tehdy pochybení odmítla. Většinu problematických smluv v IT podle ní uzavřelo minulé vedení města. Rušením a změnami smluv jen v loňském roce ušetřila 600 miliónů korun. To se ale nelíbí lidem, kterým ze zakázek plynuly milióny, tvrdí Vorlíčková.

Rozhodnutí ČSSD zatím není jasné

Podle některých informací by pro případný návrh na odvolání mohli hlasovat nejen zastupitelé z ODS, ale i z ČSSD. Sociální demokracie se sice v létě zavázala k podpoře menšinové rady TOP 09. Podle některých informací ale formální dohoda už fakticky neplatí, a proto by se mohlo stát, že zastupitelé za ČSSD zvednou pro odvolání Vorlíčkové ruku. Zastupitel Petr Dolínek (ČSSD) to nepotvrdil. O dalším postupu prý bude zastupitelský klub jednat ve čtvrtek ráno.

Předseda zastupitelského klubu Miroslav Poche ale na listopadovém zasedání řekl, že Vorlíčková "uvrhla Prahu do krize". Už tehdy sociální demokraté patrně očekávali, že Vorlíčková na výzvu zastupitelů sama odstoupí.

Radní to ale tehdy odmítla. Zopakovala, že se po celou dobu svého působení v radě potýká s klientelistickými strukturami, které se snaží rozbíjet. "Dva roky dvanáct hodin denně pro mě v této funkci byly velmi náročné. Dnešní diskuse proto byla opravdu nefér," uvedla na listopadovém zastupitelstvu.

Praha zaplatila, ale licence nemá

V oblasti informatiky byla v minulosti, především v éře primátora Pavla Béma, uzavřena řada smluv na miliardové projekty. V oblasti IT jde mimo jiné o problematickou kartu Opencard, ale i problematický účetní systém Ginis.

Smlouvy byly nastaveny tak, že licence k projektům drží výhradní vlastníci. Praze pak podle radní nezbývá nic jiného než nadále zadávat zakázky právě těmto dodavatelům. V kauze Opencard kvůli tomu deset současných i minulých radních za TOP 09 a ODS čelí trestnímu stíhání.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám