Hlavní obsah

Inspekce posílí proti „šmejdům“, poslanci jí rozšířili pravomoci

Poslanci v úterý ve zrychleném režimu schválili novelu, která dá České obchodní inspekci (ČOI) větší pravomoci na předváděcích prodejních akcích. Pořadatelé budou muset inspekci oznámit místo a datum konání akce i specifikovat zboží, které hodlají nabízet. Za porušení zákona je stanovena sankce do výše pěti miliónů korun. Novelu dostane na stůl Senát.

Foto: Petr Horník, Právo

Schůze Sněmovny

Článek

Změnu zákona namířenou proti tzv. šmejdům podpořilo jednohlasně 184 přítomných poslanců, nikdo nebyl proti. Povinnost ohlašovat akce se nebude vztahovat na veřejné dražby pořádané podle zvláštního zákona.

Vláda chce touto novelou zabránit zneužívání důvěry a zranitelnosti spotřebitelů ze strany neseriózních podnikatelů. Jde o situace, kdy firma zve spotřebitele na zájezdy a podobné akce, během nichž jim nabízí, zpravidla pod nátlakem nebo za použití klamavých obchodních triků, zboží, které je proti srovnatelným výrobkům v kamenných obchodech několikanásobně předražené, uvádí vláda. Prodejci navíc při prodeji používají nátlakové praktiky, nezřídka se také stává, že jsou účastníci takových akcí vystaveni výhrůžkám, a zaznamenán byl i fyzický útok, stojí v důvodové zprávě.

Novelu připravilo ministerstvo průmyslu a obchodu ještě pod vedením bývalého ministra průmyslu Martina Kuby (ODS). Počínání těchto prodejců je často terčem kritiky. Například poslanec ČSSD Milan Urban v úterý nazval tyto praktiky "zvěrstvem".

Senioři mohou přemýšlet

Nesouhlas poslanců vyvolala úvaha Tomia Okamury (Úsvit), který navrhoval, zda by lidé nad 70 let neměli mít zvláštní právní ochranu podobně jako mladiství.

Argumentoval tím, že starší lidé se hůře brání agresivním a nepoctivým praktikám. Například Jaroslav Lobkowicz (TOP 09) poukázal na to, že mu už bylo 71 let, a ohradil se proti tomu, že lidé nad 70 let již nejsou schopní přemýšlet.

ČOI uložila v prvním pololetí provozovatelům předváděcích akcí 84 pokut v celkové výši 11,2 miliónu korun. Porušení zákona inspektoři zjistili u 80 procent z 218 kontrolovaných akcí.

Reklama

Související články

Slovensko má zákon proti šmejdům

Spotřebitelé budou na Slovensku chráněni proti praktikám organizátorů a prodejců na předváděcích akcích, pro něž se vžilo slovo šmejdi. Umožní to novela zákona...

Výběr článků

Načítám