Hlavní obsah

Vláda požádala EU o deset miliard na opravy silnic

Právo, tin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Deset miliard nevyčerpaných evropských fondů v dopravě by se mohlo využít na rekonstrukce krajských silnic druhé až třetí třídy. Oznámil to šéf Asociace krajů Michal Hašek (ČSSD) po úterním jednání s premiérem Jiřím Rusnokem.

Foto: Petr Horník, Právo

Článek

„Podařilo se v prostředcích, které by se jinak vracely, najít 10 miliard a tyto budou prostřednictvím operačního programu ministerstva dopravy nabídnuty krajům na opravy silnic,“ řekl Michal Hašek. Vláda už požádala o tyto peníze Evropskou komisi, která musí požadavek schválit.

„Byla by to historicky nejvyšší suma peněz, která by byla nabídnuta. Jednalo by se o významnou injekci ve všech krajích republiky,“ uvedl Hašek, který zdůraznil, že každý kraj by si přišel na 800 miliónů.

Rusnok s Haškem na úterním jednání bilancovali spolupráci vlády a krajů za poslední měsíce. „Celá řada problémů samozřejmě trvá, ale podařilo se nám významně posunout ve věci čerpání evropských fondů. Odblokovali jsme některé věci, které jednání brzdily,“ sdělil premiér. S Haškem se bavili také o financování regionální železniční dopravy či o otázce zdravotnictví. „Vláda se připojila k záchranné akci pro krajské nemocnice, což se pozitivně projevilo,“ řekl Rusnok.

Reklama

Výběr článků

Načítám