Hlavní obsah

Ministerstvo obrany chce po Kovandovi zaplatit škodu za sledování úředníků

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ministerstvo obrany se připojilo jako poškozený v kauze údajného zneužití Vojenského zpravodajství pro sledování několika lidí. Požaduje uhradit 125 tisíc korun, tedy částku, kterou zaplatil bývalý šéf vojenské tajné služby a nyní obviněný generál Milan Kovanda soukromé detektivní agentuře za to, že několik dnů sledovala dva zaměstnance Úřadu vlády.

Foto: Milan Malíček, Právo

Generál Milan Kovanda

Článek

Tuto akci si prý objednala někdejší šéfka kabinetu premiéra Jana Nečasová (dříve Nagyová), protože měla údajně podezření na zneužívání služebního vozidla jedním z následně sledovaných zaměstnanců.

„Ministerstvo obrany se skutečně připojilo s náhradou škody ve výši 125 tisíc korun, což je pro nás nová informace. Žádné odůvodnění k tomu ale neuvedlo. Už na začátku jsme s klientem navrhli, že to zaplatíme, ale problém je, že peníze jim tam jen tak přinést nemůžeme, snad nám tedy konečně řeknou číslo účtu,“ řekl Právu Kovandův obhájce Jiří Matzner.

Ten celé úterní dopoledne trávil na policejní služebně a již uzavřený spis studoval, avšak bez svého klienta. Kovanda už v pondělí Právu sdělil, že se pročítání rozsáhlého materiálu přímo na policii nezúčastní, ale poté, co obdrží od advokáta kopii, bude ji studovat doma. V této části případu policie Kovandu obvinila ze zneužití pravomoci a z porušování povinnosti při správě cizího majetku.

Policie dodala odposlechy

Nyní studovaný spis podle advokáta Matznera obsahuje přes tři tisíce listů uložených v celkem asi dvanácti šanonech.

„Jsou tam některé technické důkazy, znalecké posudky, které jsme dosud neviděli, a také tam jsou přepisy odposlechů. Nemáme to ale zatím k dispozici, policie nám bude kopie teprve pořizovat,“ přiblížil Matzner.

Důvodem, proč ještě neobdržel kopie, je skutečnost, že během tohoto týdne se mají se spisem seznámit i ostatní obvinění, tedy Kovandův předchůdce ve funkci ředitele Vojenského zpravodajství Ondrej Páleník, šéf jednoho z odborů této tajné služby Jan Pohůnek a také sama Nečasová (Nagyová). Teprve pak bude policie moci udělat pro všechny kopie vyžádaných dokumentů včetně přepisů odposlechů.

Reklama

Výběr článků

Načítám