Hlavní obsah

Hudečkovi postup do vedení TOP 09 zarazila i Blanka, soudí politologové

– Praha
Novinky, val

Na neúspěchu pražského primátora Tomáše Hudečka v nedělní volbě místopředsedů TOP 09 se podle politologů podepsaly i nechvalně proslulé pražské kauzy, jako je opencard nebo tunel Blanka. Experti tak zpochybnili slova primátora, podle kterého za jeho nezvolení mohla především stranická politika.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Primátor Prahy Tomáš Hudeček

Článek

„Jde hlavně o velmi citlivé našlapování v pražských kauzách. Obžaloba kvůli opencard i současné dění kolem Blanky skýtají neuvěřitelně výbušný potenciál,“ řekl Novinkám politolog Lukáš Jelínek. „TOP 09 si uvědomuje, že kdyby padl nějaký zásadní trestněprávní stín na jejího pražského primátora, tedy v současnosti nejvýše postaveného člena strany z veřejné správy, mohlo by to narušit její mediální obraz strany, která je čistá, spravedlivá a poctivá.“

Jelínek však připustil, že se na Hudečkově nezvolení mohly podepsat i vnitřní poměry v pražské TOP 09 a jakási „vnitrostranická žárlivost“. „Spousta lidí může mít dojem, že Hudečkova hvězda stoupá příliš rychle, že stát se v jeho letech (Hudečkovi je 34 let, pozn. red.) primátorem hlavního města, a ještě mít ‘tlačenku’ Karla Schwarzenberga je příliš raketový vzestup,“ uvedl Jelínek.

Podobně raketový vzestup podle něj v TOP 09 zažila řada členů, o to víc u nich ale může být vnitřní nevraživost silnější. „Možná tím spíš jsou žárlivější a hlídají si vydobytá území, která už mají, před novými vetřelci,“ poznamenal.

Nepatří ke Kalouskovu křídlu

Také Jan Kubáček se domnívá, že za Hudečkovým neúspěchem stojí i problémy Prahy. „Řadoví straníci si uvědomují, že Prahu a potažmo její vedení teď čekají v podstatě jenom nepříznivé zprávy, jenom komplikovaná rozhodnutí, jenom ořezávání služeb Pražanům,“ řekl Novinkám. „Komunální volby se navíc kvapem blíží a mnozí zkrátka nechtějí toto téma přenést na úroveň vedení TOP 09,“ podotkl.

Zdůraznil také, že TOP 09 má právě v Praze hlavní část své voličské základny, proto je pro ni nevyhnutelné reagovat na současné problémy hlavního města. „A přece jenom je to jiné, když reagují vůči straníkovi, než kdyby reagovali vůči oficiálnímu vlivnému místopředsedovi,“ myslí si Kubáček.

Jako další důvod vidí skutečnost, že Hudeček, kterého ve volbě místopředsedů podporoval šéf strany Karel Schwarzenberg, nepatří ke křídlu Miroslava Kalouska. „Když se podíváme na místopředsednické posty, tak vyjma Leoše Hegera, s kterým už si Kalousek vytvořil nějaký vztah a způsob soužití, jde o lidi, kteří jej znají z minulosti, z dob KDU-ČSL. Nebo jsou to lidé, kteří patří do jeho ideového proudu,“ poznamenal.

Nad jeho kandidaturou visí otazník

„Kalousek chce mít pozici pevnou a je pro něj důležité, aby mu kryli záda lidé, kteří jsou mu blízcí, dlouhodobě s ním spolupracují a jsou jakoby na jedné vlně. Mezi ně pan Hudeček nepatřil,“ dodal.

Tento důvod se podle něj projevil výrazně právě v této době před komunálními volbami. „Protože v momentě, kdy by se Tomáš Hudeček stal místopředsedou, jeho pozice by byla naprosto nesestřelitelná. Ale v situaci, kdy odešel s nepořízenou, a ještě s poměrně slabým mandátem, tak nad jeho budoucí kandidaturou stále visí otazník,“ konstatoval.

Související témata

Foto: Petr Horník, Právo

Členové strany TOP09 při čekání na výsledky předčasných voleb do poslanecké sněmovny. Michnův palác. Na snímku primátor Tomáš Hudeček

Strana nyní podle něj bude vyčkávat, jak si Hudeček poradí s třaskavými pražskými tématy. „Jestli si obhájí vedení a potažmo volební lídrovství, anebo naopak budou hledat nějakou jinou tvář, která bude hájit hodnoty TOP 09, ale s čistým štítem, nespojena s nepopulárními rozhodnutími,“ uvedl.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám