Hlavní obsah

Dotace pro zemědělské projekty si schvalovali i sami jejich autoři

Novinky, val

Nejvyšší kontrolní úřad v pondělí zkritizoval ministerstvo zemědělství za netransparentnost při rozdělování dotací na aplikovaný zemědělský výzkum v minulých letech. Zjistil například, že v komisích, které vybíraly projekty pro příjem dotací, zasedali i lidé zastupující samotné autory těchto projektů.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Ministerstvo zemědělství dosud nezajistilo transparentní veřejnou soutěž na výběr projektů. V odborných komisích, které projekty vybíraly, zasedali i zástupci autorů samotných posuzovaných projektů. Jejich projekty přitom v soutěži nakonec uspěly,“ upozornil NKÚ.

Úřad se zaměřil na účelové dotace, na které resort v letech 2010 až 2012 vynaložil 1,2 miliardy korun. Přitom prověřili 23 konkrétních projektů za 98 miliónů. Jejich výsledky měly být prakticky využitelné, to se však podle NKÚ ne vždy podařilo prokázat.

Za významný problém označili kontroloři systém vyhodnocování projektů ze strany jejich autorů, kteří by měli přínos svých projektů vyhodnotit například prostřednictvím počtu zemědělců, kteří výsledky projektu využijí v praxi. „Jenže tato hodnocení vycházejí z odhadů autorů projektů, nikoli z doložitelných a ověřitelných faktů. Autoři projektů tak někdy vyčíslují až desetimiliardové přínosy projektů s náklady v řádu miliónů korun,“ uvedl NKÚ s tím, že už nikdo následně nekontroluje, zda se proklamované hodnoty skutečně naplnily.

Za nedokončený projekt pět miliónů

Záznamy o výsledcích v tzv. rejstříku informací, které mívají podobu odkazu na odborné stati či přednášky, navíc podle NKÚ ministerstvo kontroluje jen formálně.

„V rejstříku se tak objevují výsledky, které souvisí s řešením daného projektu nanejvýš okrajově nebo vůbec. Například u projektu zaměřeného na biologický potenciál českého kapra byly v rejstříku uvedeny statě o výživě sumce velkého nebo o problematice mastných kyselin v mase okouna říčního,“ uvedl úřad.

V jiném případě se resort zase provinil tím, že po dvou letech dotační podpory projektu Vypracování optimální metody pro stanovení pitelnosti českého piva zavázalo příjemce dotace jen k tomu, aby publikoval jeden článek v odborném tisku a sepsal metodiku na stejné téma. „Za tento výstup dostal příjemce dotaci pět miliónů korun,“ uzavřel NKÚ.

Reklama

Výběr článků

Načítám