Hlavní obsah

Silnice na Harrachov zůstává pro kamióny uzavřena

Liberec
Aktualizováno

Sníh a silný vítr stále komplikují dopravu hlavně v horských oblastech Libereckého kraje. Pro nákladní auta nad 3,5 tuny zůstane až do neděle uzavřena silnice 10 na Harrachov a dál k hraničnímu přechodu do Polska. Od Tanvaldu do Harrachova je úsek pro kamióny uzavřen v obou směrech.

Foto: Petr Eret, ČTK

Přes Harrachov projedou jen osobní auta.

Článek

Zatím stále sněží a fouká vítr a silnici není možné pro kamióny zprůjezdnit, řekl generální ředitel společnosti Silnice LK Petr Šén. Kvůli sněhovým jazykům uzavřeli silničáři také silnici 289 ze Semil na Vysoké nad Jizerou.

Na Ústecku naopak mohli silničáři pro kamióny otevřít silnici 7 z Kuřimova na Horu sv. Šebestiána a dál do Německa, která byla kvůli sněžení a silnému větru pro těžkou nákladní dopravu uzavřena od pátečního večera.

"Situace na silnicích se uklidnila, všechny komunikace jsou průjezdné a s opatrností sjízdné," řekl dispečer krajské správy silnic.

Hlavní tahy jsou většinou holé a mokré, hlavně ve vyšších polohách ale může i na nich ležet rozbředlý sníh. Na silnicích nižších tříd a v horách leží na vozovkách ujetá vrstva zledovatělého sněhu. Silnice tam jsou zúžené a motoristé by měli jezdit se zvýšenou opatrností.

"Do hor by řidiči měli přibalit i sněhové řetězy a lopatu," řekl Pavel Pospíšil z Krajské správy silnic Libereckého kraje.

Kalamitní stav odvolali

Sníh a vítr zastavily ráno i provoz na železniční trati z Liberce na Českou Lípu. V úseku Křižany - Jablonné v Podještědí je už půl roku zavedeno kvůli výluce náhradní autobusové spojení, které se kvůli sněhu zastavilo. Provoz náhradních autobusů byl už obnoven, až do odvolání nebudou ale zajíždět do zastávek ve Zdislavě, Rynolticích a Lvové, informovaly České dráhy (ČD). Doprava se v noci zastavila i na trati ze Železného Brodu na Velké Hamry, když najel vlak do spadlého stromu. Provoz na trati byl ještě v noci obnoven.

Situace v kraji se v sobotu uklidnila, na většině míst se už podařilo obnovit dodávky energie, ve 12:00 odvolali energetici i kalamitní stav, který od pátku platil na Semilsku a v sousedním Královéhradeckém kraji. "Většina dodávek je tam ale už obnovena, nějaké poruchy na nízkém napětí tam ještě evidujeme," řekla východočeská mluvčí ČEZ Šárka Beránková.

Silničáři měli po celý den plné ruce práce, to z pohledu hasičů se situace ve srovnání s pátkem výrazně uklidnila.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám