Hlavní obsah

Fischer s Kalouskem se pohádali nad zesnulým Janotou

Právo, ada, dan
Praha

K ostré roztržce došlo v pátek při jednání o státním rozpočtu mezi bývalým a současným ministrem financí Miroslavem Kalouskem (TOP 09) a Janem Fischerem. Nešlo o nic jiného než o to, čí vláda hospodařila lépe. Do jejich přestřelky se dostalo i jméno zesnulého ministra financí Eduarda Janoty.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr financí Jan Fischer

Článek

Kalousek ve svém vystoupení totiž uvedl, že Nečasova vláda přebrala po Fischerově úřednickém kabinetu v roce 2010 rozvrácené finance.

To ale nadzvedlo ze židle ministra financí a tehdejšího premiéra, který se zastal zesnulého Eduarda Janoty, který v jeho tehdejší úřednické vládě zastával post ministra financí, s tím, že už se nemůže bránit.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr financí Eduard Janota

Fischer přehodil míč z úřednické vlády na politické kolbiště, když připomněl, že není vinou tehdejšího šéfa státní kasy a celé vlády, že tzv. Janotův úsporný balíček poslanci ve Sněmovně předělali.

Kalouskova reakce následovala vzápětí. Podle něj za rozvrácené finance nemohl Janota, ale sám premiér Fischer. Janota, jenž býval dlouhá léta na ministerstvu financí náměstkem zodpovědným za sestavování rozpočtu, údajně Kalouskovi plakal na rameni, že jeho šéf – premiér Fischer – je zbabělec.

Kalousek řekl Právu, že k ostrému výpadu proti Fischerovi ho vedlo to, že použil ve svém argumentu Janotu. „Eduard Janota byl jeden z mých největších kamarádů a učitelů. Já bych si ho nikdy nedovolil vzít jako argument,“ uvedl Kalousek. Dodal, že když slyšel Fischera, jak se jím ohání, musel se ohradit. „Eduard Janota si nezaslouží, aby si ho ten člověk bez názoru bral jako rukojmího,“ uvedl Kalousek.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám