Hlavní obsah

Po noční vichřici jsou desetitisíce lidí bez proudu, ČEZ vyhlásil kalamitu

Právo, Novinky, ČTK, vor, mhr, hon, lž, ape, pch
Aktualizováno

Až desetitisíce lidí jsou v severní části České republiky po nočním řádění větru bez dodávek elektřiny. ČEZ vyhlásil v Královéhradeckém kraji a na Semilsku kalamitní stav. Husté sněžení, vítr a popadané stromy navíc v pátek komplikují dopravu po celé republice.

Vítr a sněhové závěje komplikovaly dopravu na Božím DaruVideo: Rudolf Voleman, Právo

 
Článek

Avizovaná výstraha meteorologů před silným větrem se v noci na pátek naplnila. V Česku se projevuje okraj bouře Xaver, která řádí především na severu Evropy.

Noční přechod srážek přes ČR Video: http://www.chmi.cz

Silný vítr a sněžení v noci způsobily stovky výpadků dodávek elektřiny. Jsou bez ní tisíce až desetitisíce odběratelů. Nejvíce jsou zasaženy východní Čechy, Chebsko a Děčínsko, uvedl mluvčí energetické firmy ČEZ Ladislav Kříž.

Foto: HZS Královéhradeckého kraje

Následky silného větru v Královéhradeckem kraji

Šárka Beránková z ČEZ kolem deváté hodiny poznamenala, že během noci zaznamenali ve východních Čechách 43 poruch na vedení vysokého napětí, z nichž se již čtvrtinu podařilo odstranit. Přesto vyhlásila společnost v Královéhradeckém kraji a na Semilsku kalamitní stav.

Foto: HZS Královéhradeckého kraje

Následky silného větru v Královéhradeckem kraji

Dodávky proudu jsou přerušeny také na řadě míst v západních a středních Čechách a na severní Moravě. „V pohotovosti jsou všechny poruchové čety, které postupně obnovují dodávky v postižených místech, ale jelikož vítr trvá, nadále dochází k výpadkům vlivem především padlých stromů nebo větví do vedení,” popsal Kříž.

Popadané stromy a sníh

Ledovka, slabá vrstva uježděného namrzajícího sněhu a silný vítr komplikují dopravu na silnicích v Plzeňském kraji. Cestáři jsou celou noc s veškerou technikou venku. V kraji došlo také k několika nehodám, které mohou komplikovat průjezdnost silnic. Řidiči by měli být opatrní i na dálnici D5.

Během noci se v kraji střídal déšť se sněhem a sněhové přeháňky doprovázené větrem, například v Klatovech byla v noci i bouřka. Kromě sněhu a náledí na silnicích komplikovaly dopravu na některých místech i větrem polámané větve.

Foto: HZS Královéhradeckého kraje

Následky silného větru v Královéhradeckem kraji

Na jihu Čech přes noc nejvíce sněžilo na Prachaticku, na silnicích tam leží ujetá vrstva sněhu. Cestáři upozorňují zejména řidiče nákladních aut, aby nevyjížděli bez zimní výbavy, protože někde se tvoří jazyky a závěje. Ve zbývajících okresech jsou komunikace po chemickém ošetření většinou mokré. Před silným nárazovým větrem varuje dispečink krajské správy a údržby silnic zejména na Táborsku. Všechny silnice na jihu Čech jsou se zvýšenou opatrností sjízdné.

Na několika regionálních železničních tratích jsou kvůli silnému větru popadané stromy. Ze dvou rychlíkových tratí na jihu Čech, kde vlaky nejezdily, už byl provoz obnoven v úseku Jindřichův Hradec - Jarošov nad Nežárkou. Nadále ale přetrvávají problémy mezi Ražicemi a Protivínem.

Boční vítr hrozí na D5 a pražském okruhu

Dopravu ve středních Čechách komplikují silný vítr a místy sněhové přeháňky. Zvýšenou opatrnost cestáři doporučují i na hlavních tazích. Silný vichr, který v noci přidělal práci hasičům a energetikům, je po ránu hlášen hlavně na Benešovsku, Berounsku, Kladensku, Příbramsku, Rakovnicku a v okrese Praha-západ. Řidiči by si měli dávat pozor na nárazový boční vítr například při jízdě po dálnici D5 nebo pražském okruhu.

Sníh, déšť, silný vítr i popadané stromy na vozovkách komplikují od noci dopravu také v Karlovarském kraji. Kvůli srážkám je špatná viditelnost, řidiči musí jezdit se zvýšenou opatrností.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Odklízení sněhu na Božím Daru

V Ústeckém kraji museli hasiči přes noc zasahovat kvůli silnému větru ve 33 případech, nejvíce na Děčínsku. „U obce Valdek zavadil vlak o spadlý strom na železniční trať, další stromy spadly na trať u Mikulášovic a Rybniště,“ sdělil krajský mluvčí hasičů Lukáš Marvan. Podle webu Českých drah byla trať plně zprůjezdněna po osmé hodině.

Energetická společnost ČEZ eviduje největší problémy v Ústeckém kraji také na Děčínsku. V kraji jsou desítky domácností bez proudu, na opravách pracují energetici.

Silnice na Harrachov uzavřena pro kamióny

Kvůli sněhu silničáři uzavřeli už ve čtvrtek v devět hodin večer silnici č. 10 na Harrachov a do Polska, a to pro všechna auta nad 3,5 tuny. Ve čtvrtek večer tam na mokrém sněhu uvízlo ve stoupání několik kamiónů a silnice zůstává uzavřená i v pátek ráno. Leží na ní sníh, který přimrzá.

Foto: HZS Libereckého kraje

Zapadlý kamión v Libereckém kraji

Osobní auta a autobusy s opatrností projedou, řekl dispečer společnosti Eurovia, která udržuje hlavní tahy v Libereckém kraji.

V Libereckém kraji od čtvrtka napadlo až deset centimetrů sněhu. Jeho odklízení komplikoval silný nárazový vítr, který kácel i stromy. „V noci jsme vyjížděli k několika desítkám popadaných stromů, aktuálně už by ale neměla být žádná silnice neprůjezdná," řekla operační důstojnice Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje.

Foto: Město Jablonec nad Nisou

Zlomený strom na náměstí v Jablonci nad Nisou

Na auto spadly tři stromy

Více než padesát výjezdů souvisejících se silným vichrem napočítali od půlnoci do sedmé hodiny ráno hasiči z Královéhradeckého kraje. Vichřice na mnoha místech vyvracela a lámala stromy a větve, které následně blokovaly silnice. Problémy byly i na železnici.

Foto: HZS Královéhradeckého kraje

Následky silného větru v Královéhradeckem kraji

Na zaparkované auto spadly hned tři stromy v Husově ulici v Novém Městě nad Metují a přímo v Hradci Králové museli hasiči odstranit jeden z billboardů, který poškodil silný nárazový vítr. Krátce po čtvrté hodině ranní zasahovali hasiči také v Dobrušce na náměstí F. L. Věka, kde silný vítr poškodil horní část vánočního stromu, která zůstala nahnutá,“ uvedla mluvčí hasičů Martina Žahourková.

Sníh leží také na některých silnicích v Pardubickém kraji. Místy se také vytvářejí sněhové jazyky. Dopravu komplikují i občasné sněžení nebo sněhové přeháňky a silný vítr.

Popadané stromy komplikovaly od půlnoci provoz na komunikacích téměř po celé Vysočině. „Do osmé hodiny ráno zasahovali hasiči u 23 událostí v souvislosti s počasím. V převážné většině se dostávaly ke slovu motorové pily, když stromy popadané na silnice bránily provozu. Nejčastěji zasahovaly jednotky na Jihlavsku,“ shrnula mluvčí hasičů Petra Musilová.

V Moravskoslezském kraji přes 50 zásahů

Silný vítr a sněžení zasáhly v noci na pátek hlavně severní části republiky. Například na Olomoucku vítr pokácel několik desítek stromů, které spadly i na silnice a museli je odklízet hasiči. Těm práci komplikovala i ledovka na silnicích.

Na Olomoucku byla nejhorší situace na Šumpersku a Jesenicku. Hasiči vyjížděli k více než dvěma desítkám zásahů. „Ve Velkých Losinách v areálu lázní došlo k pádu dvou větších stromů a následnému poškození střechy objektu a několika vozidel,” uvedl mluvčí hasičů Zdeněk Hošák.

Foto: HZS Olomouckého kraje

Ve Velkých Losinách na Šumpersku v areálu lázní došlo k pádu dvou větších stromů a následnému poškození střechy a vozidel.

Silničáři v kraji odklízejí sníh na silnicích. V horských polohách na Šumpersku a Jesenicku napadlo až deset centimetrů sněhu a stále sněží. Počasí stále doprovází silný nárazový vítr, který na horách dosahoval rychlosti až 100 kilometrů za hodinu.

V Moravskoslezském kraji museli v noci hasiči vyjíždět k více než pěti desítkám zásahů. „Odstraňovali hlavně spadlé a nalomené stromy a větve ze silnic. Nemám dosud informace, že by byl v souvislosti s těmito událostmi někdo zraněn,“ uvedl mluvčí hasičů Petr Kůdela.

Nejvíce výjezdů absolvovali hasiči na Karvinsku, kde vyjížděli na 16 míst. „Hlavní náplní práce za tmy a silného větru, doprovázeného občasným sněhem a deštěm, bylo odstraňování spadlých stromů přes silnice. Hasiči také jednou opravovali v centru Ostravy reklamní poutač a několikrát v kraji připevňovali uvolněné plechy na střeše,“ dodal mluvčí Kůdela.

Silný vítr komplikuje v pátek ráno dopravu také ve Zlínském kraji. Na Vsetínsku se k němu ještě přidalo sněžení. Řidiči proto musejí hlavně ve vyšších polohách na silnicích druhé a třetí třídy počítat s ujetou vrstvou sněhu, uvedli silničáři.

Na jiných místech kraje mrholí nebo padají dešťové a ve vyšších polohách i sněhové přeháňky.

Předpověď: dál silný vítr a sníh

Počasí podobné tomu v noci na pátek předpovídají meteorologové i pro celý den. Místy budou pokračovat sněhové přeháňky, v nižších polohách doplněné deštěm. Na horách má napadnout 5 až 20 cm sněhu. Nejvyšší denní teploty –1 až 3 stupně, v 1000 metrech na horách kolem –5 stupňů Celsia.

Foukat bude dál od západu silný, místy až nárazový vítr, který může dosahovat až rychlosti 90 kilometrů za hodinu. Na hřebenech hor pak i 110 kilometrů za hodinu. Meteorologové varují, že na horách se budou dál tvořit na silnicích sněhové jazyky a závěje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám