Hlavní obsah

Do Česka se přihnal vichr, hasiči mají napilno

• Aktualizováno

Napilno mají od čtvrtečního večera hasiči zejména v severní části České republiky, kam dorazil meteorology avizovaný silný vichr. V nárazech vane rychlostí až 100 kilometrů v hodině. Hasiči vyjížděli především k popadaným stromům.

Foto: HZS Moravskoslezského kraje

Večerní zásah hasičů v Klimkovicích

Článek

"Výjezdů je samozřejmě více než jindy, protože padají stromy. V každém okrese jsou to ale spíše jednotlivé případy," uvedla mluvčí středočeských hasičů Lenka Kostková kolem 21:30. Kromě stromů vichr během večera porazil třeba lampu nebo strhl střešní krytinu.

V Moravskoslezském kraji do 21:30 vyjížděli profesionální i dobrovolní hasiči k více než dvou desítkám případů popadaných stromů. Vážnější škody ale zatím hlášeny nebyly. Jak ale upozornil mluvčí hasičů Petr Kůdela, bilance zatím není konečná.

Napilno mají i energetici, na některých místech Středočeského kraje jsou totiž hlášeny výpadky proudu. Potíže jsou hlášeny například na Křivoklátsku.

Kamióny přes Harrachov neprojedou

V Libereckém kraji se déšť mísí se sněhem.

Kvůli sněžení je zhruba od 21:00 hodin uzavřena pro nákladní dopravu silnice 10 od Tanvaldu k hraničnímu přechodu Harrachov do Polska. Znovu průjezdná bude zřejmě až ráno.

"Před Desnou visí asi deset kamiónů a nemohou vyjet. Pro osobní dopravu omezení neplatí," uvedl dispečer společnosti Eurovia, která údržbu hlavních tahů v Libereckém kraji zajišťuje.

Podle policie je pro kamióny nesjízdná silnice v ulici Nová Pražská v Jablonci nad Nisou, problémy mohou mít nákladní vozy i ve stoupání na silnici 65 v Rádle a Rychnově u Jablonce nad Nisou.

Silný vítr má v Česku kulminovat kolem půlnoci a pak v pátek. Okraj bouře Xaver, který nyní řádí na severu Evropy, se v ČR projeví hlavně na horách v severní polovině území, kde může rychlost větru dosáhnout v nárazech až 108 kilometrů za hodinu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám