Hlavní obsah

Okamura už dodal majetkové přiznání. Ale zase má problém

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Předseda hnutí Úsvit Tomio Okamura se čtyřdenním zpožděním dodal do Senátu letošní majetkové přiznání za dobu, kdy byl senátorem, jak mu to ukládá zákon. Nebylo jím ale podepsané, nemohlo být zatím zpřístupněno v registru oznámení, dokud nebudou podpisy na formuláři doplněny, uvedla tajemnice senátního mandátového a imunitního výboru. Podle Okamury ale přiznání podepsané bylo.

Foto: Milan Malíček, Právo

Tisková konference poslaneckého klubu Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury.

Článek

Poslanec se proti tomu odpoledne ohradil s tím, že prohlášení bylo řádně podepsáno v jeho závěru a že pro podpisy na každé z pěti stran odevzdaného prohlášení nejsou ani kolonky. Stejný formulář byl použit i v přiznání za minulý rok.

"Pokud bylo v pořádku minulé prohlášení, musí být v pořádku i to poslední," uvedl poslancův spolupracovník Jaroslav Novák.

Majetkové přiznání měl Okamura podat do 30 dnů od zvolení poslancem, tedy nejpozději minulé pondělí. Učinil tak až o čtyři dny později.

Mandátový a imunitní výbor Senátu se kvůli nedodanému přiznání obrátil na obecní úřad v místě Okamurova pražského bydliště. Bývalému senátorovi za toto porušení zákona o střetu zájmů hrozí pokuta až 50 000 korun.

Okamura mystifikuje, tvrdí Oberfalzer

Okamura se proti tomu minulý týden ohradil. Postěžoval si, že ho nikdo na danou povinnost neupozornil. [celá zpráva]

S tím ale nesouhlasí předseda senátního imunitního výboru Jiří Oberfalzer (ODS). Podle něj byla asistentka nově zvoleného poslance na jeho povinnost vůči Senátu upozorněna tajemnicí výboru "hned dvakrát".

Za mystifikaci označil Okamurovo tvrzení, že povinnost odevzdat majetkové přiznání byla výjimkou. "Vzhledem k programu hnutí Úsvit, který žádá prokazování původu majetku až dvacet let zpět, by bylo dobré, kdyby předseda hnutí zvládal tento úkol pro začátek alespoň v měsíčním odstupu," dodal Oberfalzer.

Související témata

Foto: Petr Horník, Právo

Lídr hnutí Úsvit přímé demokracie Tomio Okamura

Foto: www.hnutiusvit.cz

Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury

Podle Okamurova letošního přiznání si poslanec od ledna do 26. října, kdy byl zvolen do dolní komory, přivydělal přes šest miliónů korun. Byl společníkem nebo jednatelem čtyř firem. Poslanec rovněž uvedl, že si koupil byt za 9,2 miliónu korun, pořídil vůz za 4,2 miliónu korun a má hypotéku ve stejné výši. Stejné údaje o koupi bytu, vozu a hypotéce uvedl Okamura i v přiznání za loňský rok.

Reklama

Související témata:

Související články

Nahradit Okamuru v Senátu chce deset kandidátů

O uvolněný post zlínského senátora se v doplňovacích volbách utká deset kandidátů. V pondělí po skončení nominační lhůty to uvedl mluvčí zlínského magistrátu...

Výběr článků

Načítám