Hlavní obsah

Plodná debata, hodnotí vyjednavači. O koaliční smlouvě se bude jednat dál

Právo, Novinky, rei, dan
Praha
Aktualizováno

Ke druhé schůzce o možné koaliční spolupráci se v pondělí sešli vyjednavači ČSSD, ANO a KDU-ČSL. Hovořili déle než tři hodiny. Ačkoliv se podoba dohody stále rýsuje a zástupci v expertních skupinách budou dál tento týden jednat, šéfové všech tří stran hodnotili pondělní rozhovory jako posun.

Foto: Petr Horník, Právo

Šéfové ČSSD Bohuslav Sobotka, ANO Andrej Babiš a KDU-ČSL Pavel Bělobrádek po pondělním jednání (zleva doprava)

Článek

„Jednali jsme dlouho a jednali jsme o všem, abychom se dohodli, že budeme dál jednat,“ shrnul šéf hnutí ANO Andrej Babiš a dodal: „Hodnotím to jako plodnou debatu, i když bez nějakých zásadních konkrétních výsledků“.

Podobně mluvil i předseda lidovců Pavel Bělobrádek, který před setkáním upozorňoval na to, že se zatím nedá mluvit o žádné programové shodě. „Musím říct, že jsme se pohnuli zas o kus dál a že to vítám,“ prohlásil.

První část smlouvy možná v sobotu

Vyjednavači se podle předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky dohodli na schůzkách osmi expertních týmů v úterý, středu a čtvrtek. Měli by připravit podklady k programové části koaliční smlouvy.

Vyjednavači se pak znovu sejdou v sobotu, kdy by podle Sobotky mohly být uzavřeny konkrétnější dohody a odsouhlasena první část smlouvy, ta o principech koaliční spolupráce.

Sobotka nechce omezovat svobodu hlasování

V pondělí se mimo jiné řešil požadavek lidovců na pojistku proti přehlasování ve Sněmovně. Vyjednavači se domluvili, že musí najít správnou míru, aby nejen zajistili, aby nedocházelo ke koaličním nevěrám, ale na druhou stranu, aby příliš neomezili svobodu jednotlivých stran.

„Nemyslíme si, že by koaliční smlouva měla úplně svazovat naši schopnost hlasovat pro různé podoby zákonů. Protože to může být často otázka svědomí, nebo tradiční odlišnosti stran,“ uvedl Sobotka. Dodal, že by např. lidovce nemohli nutit, aby hlasovali pro registrované partnerství.

Stejné je to podle něj i u lustračního zákona. „To je přesně ta věc, kde bude ponecháno volné hlasování jednotlivým poslancům. Protože názory na zachování lustračního zákona jdou napříč stranami,“ řekl.

Jednou z variant podle šéfa ČSSD je, že ve smlouvě budou vyjmenovány podstatné zákony, v kterých by neměli koaliční strany hledat podporu jinde než v koalici. „Třeba státní rozpočet,“ uvedl Sobotka. Dodal, že čím méně omezení, tím pro budoucí vládu lépe.

O ministrech budou mluvit předsedové

O konkrétních rozděleních křesel ve vládě se v pondělí nejednalo. Také na to by podle předsedy soc. dem. mohlo dojít v průběhu týdne, a to na úrovni šéfů stran.

Sobotka také zopakoval, že případná trojkoalice by měla ještě letos schválit rozpočet a do konce roku také předložit novelu zákona o státní službě. Do expertní skupiny jednající o podobě novely budou nově přizváni lidovci.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám