Hlavní obsah

Kardinál Duka se omluvil redaktorce za to, že na ni v přímém přenosu křičel

– Praha • Aktualizováno
Novinky, val

Kardinál Dominik Duka se koncem minulého týdne přišel do budovy Českého rozhlasu omluvit redaktorce Haně Shánělové za to, že na ni před měsícem ve vysílání křičel. Tehdy jej rozlítila debata o restituování objektů v areálu Pražského hradu.

Foto: Petr Horník, Právo

Kardinál Dominik Duka

Článek

„V době adventní bychom si měli uklidit nejenom doma, ale také ve svých srdcích. Sešel jsem se s redaktorkou Hankou Shánělovou, abych jí popřál klidné prožití adventu, předal jí kytici a omluvil se, že jsem na ni ve vysílání zvýšil hlas. Myslím, že ani jeden z nás jsme se v onom okamžiku nezachovali správně,“ napsal Duka na svém facebookovém profilu.

Duka byl v říjnu hostem Radiožurnálu a bavil se s redaktorkou Shánělovou o okolnostech vydávání majetku z areálu Pražského hradu. Bylo to těsně poté, co vyšlo najevo, že ministr vnitra v demisi Martin Pecina plánuje zaslat do Senátu zákonné opatření, které by vyňalo celý Pražský hrad z restitucí.

V této zemi nás někteří chtějí připravit o všechnu svobodu a demokracii, rozčílil se kardinál DukaVideo: Český rozhlas

Kardinál se napřed obořil na celý kabinet v demisi: „Nejsem majitelem církve ani majitelem státu. Ale vím, že ono zákonné opatření chce vlastně potvrdit rozhodnutí soudruha Klementa Gottwalda,“ rozlítil se a skoro začal křičet: „Už dva roky upozorňuju, že v této zemi někteří lidé nás chtějí připravit o všechnu svobodu a demokracii, kterou jsme si vytrpěli a vybojovali. Pokud přijme naše společnost toto opatření, budu vědět, že nežiji v demokratickém státě, kde neplatí ani právní řád, ani žádné zásady. A vracíme se pod rudé prapory se srpem a kladivem...“ [celá zpráva]

V tu chvíli jej ale redaktorka utnula s tím, že by takto mohl těsně před volbami nabádat ke konkrétnímu hlasování, což podle ní odporuje stanovám Českého rozhlasu. „Paní redaktorko, potom náš Český rozhlas nedodržuje vůbec zásady svobody,“ překřičel ji ale Duka.

Související témata

Foto: Petr Horník, Právo

Dominik Duka

Přestože ve čtvrtek přišel s omluvou, za svými slovy si stojí. „Argumenty platí,” vzkázal Novinkám krátce kardinálův mluvčí Milan Badal na dotaz, zda Duka z některých výroků neslevil.

Reklama

Výběr článků

Načítám