Hlavní obsah

Hudeček: Vícepráce na Blance objednala Praha za Béma, teď se mají platit

Právo, Radek Plavecký

Bývalý primátor Prahy Pavel Bém (ODS) se stávajícím primátorem Tomášem Hudečkem (TOP 09) se v České televizi přeli o tunel Blanka. Spor se točil hlavně kolem toho, kdo nese vinu na prodražení stavby. Bém pak několikrát Hudečka označil za lháře, Hudeček se bránil, že době primátora Béma město objednávalo, ale teprve nyní se musí za práce platit.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Primátor Prahy Tomáš Hudeček

Článek

Hudeček připustil, že se dokončení a zprovoznění tunelu může výrazně protáhnout kvůli rozhodčímu soudu, k němuž spor nyní spěje.

Smlouva s Metrostavem byla podepsána právě v době, kdy Prahu vedl Bém.

„Rada mě zmocnila, abych smlouvu podepsal, Hudeček je neuvěřitelný lhář. Zastupitelstvo rozhodovalo 6x o rozpočtu včetně Blanky a vždy tam bylo číslo 29 mld. jako náklady,“ řekl Bém s tím, že se Hudeček bojí převzít za stavbu odpovědnost a měl by odstoupit. Podle záznamů z minulosti však Bém vždy mluvil o 21 miliardách bez DPH. Jednalo se ale jen o stavební náklady bez technologií, výkupu pozemků a valorizace cen.

Hudeček uvedl, že závěry magistrátní kontroly dokládající neplatnost smlouvy jsou veřejné a právní posudky není problém předložit. Náklady podle něj Bém záměrně drobil, protože tak byla stavba politicky průchodnější. „V roce 2006 cíleně mluvili o 21 miliardách, ale rozpočet byl už tehdy 31 miliard. Nyní jsou vícepráce dalších 6 mld. a o nich už věděli v únoru 2011, kdy byl primátor Svoboda (Bohuslav Svoboda - ODS, pozn.red.),“ uvedl Hudeček.

Vícepráce na téměř hotové stavbě

„Je nelogické, aby se po roce 2010, kdy už byla stavba téměř hotová, objednávaly další vícepráce. Vše bylo objednáno dříve a my to nyní musíme platit. Nechci se ale chovat nezákonně a proplácet peníze na základě nejspíš neplatných smluv,“ řekl Hudeček.

Průjezd tunelem BlankaVideo: Novinky

Arbitráž může trvat půl roku až tři roky. „Je to hodně rizik, ale rozhodčí soud - arbitráž je jednokolová, tedy kratší a nejsnadnější řešení. Věřím, že tak dlouho to trvat nebude. Je ale možné počítat s každým rizikem u takového případu, kdy se roky staví na základě neplatné smlouvy,“ uvedl Hudeček.

Praha bude mít díru v zemi

Praha se podle něj nejspíš připojí k žalobě Metrostavu požadujícího proplacení faktur za více než 2 mld. a bude žádat, aby Metrostav vše dostavěl. Bude také chtít, aby soud rozhodl, zda je smlouva, na jejímž základě se staví, platná či nikoli. „Pokud soud řekne, že je smlouva neplatná, pak se strany obohatily nezákonně a soud by měl říci, jak to vyřešit, že Praha zvláštním způsobem získala díru v zemi a Metrostav dostal zvláštním způsobem peníze,“ dodal primátor s tím, že jsou nyní do rozhodnutí soudu ve slepé uličce.

Reklama

Související témata:

Související články

Praha: Tunel Blanka je černá stavba

Smlouva mezi společností Metrostav a Prahou o výstavbě tunelového komplexu Blanka je podle stanoviska kontrolního odboru magistrátu od počátku neplatná. Hlavní...

Výběr článků

Načítám