Hlavní obsah

Rudé slunce nad Slavkovem přineslo opět vítězství Napoleona

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slavkov u Brna

Krvavě rudý východ slunce 2. prosince 1805 se nesmazatelně vryl do paměti francouzského císaře Napoleona. Na konci tohoto dne mohl oslavit jedno ze svých největších vítězství v Bitvě tří císařů u Slavkova. V sobotu na bojišti pod návrším Santon předvedlo na 900 nadšenců vojenské historie s 60 koňmi a 15 děly nadšeným devíti tisícovkám diváků strhující podívanou rekonstruující jednu z etap bitvy.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Celkem devět stovek nadšenců v historických uniformách předvedlo velkou show.

Článek

„Ukázka se vydařila na výbornou, nezradilo nás ani počasí a tak mohlo být všech devět tisíc lidí spokojeno. V bitvě nedošlo naštěstí k žádnému zranění, pouze jeden jezdec ještě před ukázkou spadl z koně a zlomil si klíční kost. Už teď pracujeme na dalším ročníku a naše úsilí směřujeme do roku 2015, kdy bude kulaté výročí bitvy,“ prozradil Právu ředitel pořádající společnosti Austerlitz Miroslav Jandora.

Mezi diváky zaznívala nejen čeština, ale i ruština, němčina a francouzština. Mezinárodní byly i jednotlivé síly na bojišti, kromě tuzemských nadšenců totiž dorazily jednotky ze Slovenska, Polska, Rakouska, Německa, Francie, Belgie, Itálie, Maďarska, Ruska a Rumunska.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Bitevní vřava u Slavkova

Jindy poklidné vesnice v okolí bojiště se tak proměnily v rušná vojenská ležení. Zejména Pozořice, kde našlo ubytování nejvíc vojáků, jako by se přesunuly o 200 let zpátky v čase.

Bitva tří císařů, kde Napoleon porazil spojenecká vojska Ruska pod vedením Alexandra I. a Rakouska v čele s Františkem I., ovlivnila na další roky podobu Evropy.

„Vzpomínkové akce nejsou oslavou Napoleona či jeho vítězství, a už vůbec nejsou oslavou války či bitvy.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Zápolení vojáků sledovaly tisíce lidí

Cílem akcí je připomínka a podpora poznávání společné evropské historie,“ dodal Jandora, který bitvu sledoval s jihomoravským hejtmanem Michalem Haškem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám