Hlavní obsah

O sebevraždu se v Praze za sedm let pokusilo 6300 lidí

Praha

V hlavním městě se od roku 2007 pokusilo o sebevraždu víc než 6300 lidí. Přes 1340 sebevraždu dokončilo. Za posledních pět let pak stoupl počet dokonaných sebevražd o 51 procent. Na základě údajů pražské záchranné služby to ve čtvrtek sdělila její mluvčí Jiřina Ernestová.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Pražská záchranná služba zpracovala statistiky sebevražd od roku 2007 do letošního září.

"Z předložených grafů vyplývá, že nejčastěji dochází v Praze k sebevraždám mužů ve věkové skupině 41 až 65 let, kteří se rozhodli ukončit svůj život v pondělí kolem 14:00," uvedla záchranná služba. O sebevraždu se lidé v hlavním městě pokouší především v březnu, nejméně naopak v květnu.

Dokonané sebevraždy: oběšení a skok z výšky

Podle statistik pražské záchranky jsou rozdíly nejen mezi počtem mužů a žen, kteří se k sebevraždám odhodlají, ale také v tom, zda jí dokončí. Zatímco za posledních téměř šest let se o sebevraždu pokusilo více než 3500 mužů a více než 2500 žen, dokončilo ji asi 300 žen a více než 1000 mužů.

Nejvíce pražských sebevrahů zemře při oběšení nebo skoku z výšky, vzít si život se ale nejvíce lidí pokusí "použitím ostrého předmětu" nebo otravou.

Sebevrazi si berou život po obědě a večer

Nejčastěji sebevrahové umírají odpoledne kolem 14:00. O sebezabití se pokoušejí i ve večerních hodinách. Nejvíce sebevrahů pražští záchranáři evidují především v centrálních městských částech, tedy na Novém Městě, na Žižkově, v Nuslích nebo Vršovicích, ale také ve Strašnicích, Holešovicích, Stodůlkách, Záběhlicích nebo na Chodově.

Výsledky statistik pražské záchranné služby odpovídají celorepublikovým trendům, podle kterých počet sebevrahů přibývá a nejčastěji se zabíjejí muži.

Záchranáři zároveň zveřejnili statistiky v počtech výjezdů. Loni zasahovali u více než 102 000 případů. Do středy se tento počet již téměř vyrovnal. Více než 70 procent zásahů představuje náhlé zhoršení zdravotního stavu chronicky nemocných.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám