Hlavní obsah

Kalousek upravil finanční ústavu k obrazu ČSSD. Propagandistický tah, namítl Mládek

Novinky, val
Praha

Předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek představil upravenou verzi ústavního zákona o rozpočtové odpovědnosti. Normu, která se ve Sněmovně několikrát neúspěšně projednávala, pozměnil prý tak, aby vyhověl výhradám sociální demokracie. Stínový ministr financí za ČSSD Jan Mládek to označil za propagandistický tah ze strany opozice.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Jan Farský, Miroslav Kalousek a Helena Langšádlová na tiskové konferenci k finanční ústavě.

Článek

„Je to v podstatě tak, jak si přála sociální demokracie,“ okomentoval upravenou normu Kalousek ve čtvrtek na tiskové konferenci.

Takzvaná finanční ústava, jak se zkráceně říká zákonu o rozpočtové odpovědnosti, zahrnuje tzv. dluhovou brzdu – celek opatření, který se aktivuje, když státní dluh dosáhne určité hodnoty. V předloze, kterou Kalousek ve čtvrtek ráno poslal do Sněmovny, prý začíná dluhová brzda ve chvíli, kdy státní dluh dosáhne 45 procent. Tehdy pouze vzniká kabinetu povinnost informovat o tom Poslaneckou sněmovnu. Při 60 procentech už by ale vláda musela požádat poslance o vyslovení důvěry.

Aktuální výše dluhu očištěného o dluhovou rezervu podle Kalouska činí 44,2 procenta.

Jednotlivé limity jsou stanovené vždy po pěti procentních bodech až do 60 procent. Kalousek ale zdůraznil, že jsou připraveni o těchto pásmech ještě jednat. Dodal, že rozpočtová odpovědnost zůstává pro TOP 09 jednou z priorit a doufá, že se k ní přihlásí i sociální demokraté.

ČSSD preferuje fiskální kompakt

Ti se však zatím k návrhu staví zdrženlivě. Alespoň to lze usoudit ze slov stínového ministra financí za ČSSD Jana Mládka. Ten jej v České televizi označil za „propagandistický tah pana Kalouska v době, kdy vláda ještě není ustavena a není schopna generovat zákony“. Podle něj jde o obvyklé jednání opozice, navíc Kalousek coby exministr financí pouze oprášil již připravený zákon, aby ho použil pro „mediální ofenzivu“.

Mládek zdůraznil, že ČSSD chápe veřejné finance v celoevropském kontextu, proto upřednostňuje podepsání evropského fiskálního kompaktu, který v sobě rovněž zahrnuje protidluhová opatření. „Nebudeme se tvářit, že euro neexistuje, že neexistuje Evropská unie,“ prohlásil.

Reklama

Výběr článků

Načítám