Hlavní obsah

Jan Sobotka z ANO se kvůli dluhu vzdal poslaneckého mandátu

Novinky, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Lídr hnutí ANO na Vysočině Jan Sobotka se ve čtvrtek vzdal poslaneckého mandátu, který mu připadl poté, co se stejně rozhodl jiný poslanec ANO Miloslav Bačiak. Důvodem je fakt, že v čestném prohlášení o bezdlužnosti, které před volbami podepisovali kandidáti ANO na poslance, neinformoval o svém několikatisícovém dluhu na zdravotním pojištění.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Šéf krajského hnutí ANO na Vysočině Jan Sobotka (vlevo) a předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek.

Článek

„Pochybil jsem a vyvodil jsem z toho osobní odpovědnost. Proto jsem se rozhodl vzdát mandátu poslance,” oznámil Sobotka na tiskové konferenci poté, co o nastalé situaci debatoval s šéfem poslaneckého klubu ANO Jaroslavem Faltýnkem.

Média dříve informovala o tom, že Sobotka, pětatřicetiletý podnikatel v oblasti informačních technologií, neměl ještě před několika dny vyrovnané daně. Ve čtvrtek ale Sobotka vyvrátil, že by měl nedoplatek na daních. Podle svých slov pouze včas neodevzdal daňové přiznání. Povinnost platit daně mu prý ani nevznikla, neboť účetnictví bylo v minusu.

Dluh na zdravotním pojištění

Problematický je zejména jeho několikatisícový dluh na zdravotním pojištění, na který má splátkový kalendář. O něm však neinformoval v čestném prohlášení o bezdlužnosti, které hnutí ANO po kandidátech vyžadovalo. "Mé pochybení spočívá v neuvedení informace o splátkovém kalendáři vůči Všeobecné zdravotní pojišťovně, který jsem měl nastaven v době, kdy jsem byl již členem hnutí ANO. Tuto pohledávku splácím," uvedl.

Poslanecký mandát na něj přitom přešel z poslance Miloslava Bačiaka, který odstoupil kvůli sporům o to, zda nabyl titulu RSDr. a zda byl na vojně politrukem. [celá zpráva]

Od Bačiaka přes Sobotku ke Kottovi

Faltýnek ve čtvrtek uvedl, že další poslanec ANO, který nastoupí do Sněmovny místo Sobotky, bude „prověřený”. Měl by to být Josef Kott, jenž na vysočinské kandidátce figuroval hned za Sobotkou na čtvrtém místě.

"Nepočítal jsem s tím," uvedl Kott k nominaci do Sněmovny. "Jsem zaměstnancem, tudíž za mě platí sociální a zdravotní zaměstnavatel. Daňové přiznání si šest sedm roků podávám sám. Tam si dovolím tvrdit, že problémy mít nebudu," citovala ČTK Kottovu reakci na kolegovy lapálie.

Josef Kott
Dvaačtyřicetiletý Kott žije v Olešné na Pelhřimovsku, kde s manželkou Hanou vychovává tři děti. Uvedl, že od ukončení studia na českobudějovické vysoké škole zemědělské v roce 1995 pracoval na různých pozicích ve společnosti ZZN Pelhřimov. Podnik teď patří Agrofertu Andreje Babiše. Kott tam nyní pracuje na postu produktového manažera, který se stará o obchod s komoditami.
zdroj: ČTK

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám