Hlavní obsah

Předsedou Sněmovny je Jan Hamáček, místopředsedové budou čtyři

Novinky, val
Praha
Aktualizováno

Novým předsedou Poslanecké sněmovny byl podle očekávání zvolen Jan Hamáček (ČSSD), který na tento post kandidoval jako jediný. Okamžitě se ujal funkce. Poslance během středečního jednání čeká ještě volba místopředsedů, zatím se Sněmovna usnesla, že budou čtyři.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Nový předseda Sněmovny Jan Hamáček předal Miroslavě Němcové kytici.

Článek

O zvolení informoval předseda volební komise Martin Kolovratník (ANO): „V prvním kole volby byl předsedou zvolen pan poslanec ČSSD Jan Hamáček.” Hlasovalo pro něj 195 poslanců ze 198.

Hamáček přinesl kytici bývalé předsedkyni komory Miroslavě Němcové, která prozatímně řídila ustavující schůzi Sněmovny. Zpoza řečnického pultu jí poděkoval. „Funkci předsedy Sněmovny přijímám s pokorou a těším se na spolupráci s každým jedním z vás,” řekl.

Získá klíč od korunovační komory

Následně se ujal funkce a předal slovo Němcové, která mu před poslanci poděkovala a popřála mnoho úspěchů v nové funkci.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jan Hamáček si vyzvedává hlasovací lístek pro volbu předsedy Sněmovny.

Hamáček následně schůzi dočasně přerušil, aby mohl oficiálně převzít funkci, podepsat poslanecké průkazy a provést další náležitosti. Jak už nastínila Němcová, chystá se mu také předat artefakty související s výkonem funkce předsedy Sněmovny. K nim náleží například klíč od korunovační komory na Pražském hradě, dokumentace k novému logu Sněmovny od Oldřicha Kulhánka nebo pamětní kniha.

Místopředsedové zatím nejasní

K volbě kandidáta ČSSD Hamáčka se před hlasováním zavázaly strany pravděpodobné budoucí vládní koalice KDU-ČSL a ANO. Ty zase dostaly slib, že získají podporu pro své kandidáty na místopředsedy – Pavla Bělobrádka (KDU-ČSL) a Jaroslavu Jermanovou (ANO).

Během středečního jednání se také ODS slovy předsedy jejího poslaneckého klubu Zbyňka Stanjury vyslovila pro Hamáčka. Naopak nejhlasitěji se proti jeho zvolení v minulých dnech ozývalo hnutí Úsvit přímé demokracie.

Rozhodovat se bude dále o místopředsedech. Kromě Bělobrádka a Jermanové, kteří mají funkce téměř jisté, se o ně ucházejí také Vojtěch Filip (KSČM), Miroslav Kalousek (TOP 09), Miroslava Němcová (ODS) a Tomio Okamura (Úsvit).

Související téma

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jan Hamáček (ČSSD)

Sněmovna se zatím hlasy 189 poslanců ze 197 usnesla, že se budou volit čtyři místopředsedové. Volba bude opět tajná.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám