Hlavní obsah

Pecina připouští návrat Lessyho do služby

Právo, Jakub Troníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Bývalý policejní prezident Petr Lessy má nakročeno zpátky do řad policie. V reakci na zastavení jeho trestního stíhání totiž ve svém posudku pro ministra vnitra v demisi Martina Pecinu doporučil Ústav státu a práva opětovné přijetí někdejšího šéfa policie do služebního poměru. Potvrdil to v úterý sám Pecina s tím, že již zahájil přezkum původního rozhodnutí bývalého šéfa resortu Jana Kubiceho o Lessyho propuštění.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Bývalý policejní prezident Petr Lessy

Článek

„Rozhodovat bude ministr vnitra, k tomuto posouzení bude mít k dispozici stanovisko svého poradního sboru pro záležitosti ve věcech služebního poměru,“ řekl k tomu v úterý Pecinův mluvčí Pavel Novák s tím, že řízení je ze zákona neveřejné, a proto k němu nelze sdělovat jakékoli další informace.

Novák ale zároveň upozornil, že doporučené přijetí Lessyho zpátky do služebního poměru, ze kterého byl propuštěn loni v létě, automaticky neznamená také jeho návrat do čela policie. Pokud by se to ale mělo stát, mohla by mít policie dva šéfy, post policejního prezidenta od Lessyho loňského vyhazovu totiž zastává Martin Červíček.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Martin Červíček

Ten už ale nedávno v rozhovoru pro Právo předeslal, že dvojvládí by sbor poškodilo, a proto by ho ani nedopustil. [celá zpráva]

V zákulisí bezpečnostních složek se v této souvislosti již delší dobu spekuluje o tom, že v případě Lessyho návratu na místo prezidenta by mohl Červíček odejít na pozici styčného důstojníka české policie na Slovensku.

Ve hře je i třetí kandidát

Podle zdrojů Práva z nejvyšších pater resortu je nicméně ve hře i varianta, že by Pecina mohl prezidentem jmenovat v rámci uklidnění situace někoho jiného. Spekuluje se přitom např. o současném náměstkovi prezidenta pro uniformovanou policii Tomáši Tuhém.

Foto: Aleš Honus, Právo

Ředitel moravskoslezských policistů Tomáš Tuhý (vlevo) a zlínský státní zástupce Roman Kafka

Jak bude postupovat, Pecina odmítl předjímat, podle serveru Česká pozice chce ale o dalším osudu Lessyho rozhodnout ještě tento týden.

Lessy byl z funkce šéfa policie odvolán poté, co byl obviněn ze zneužití svých pravomocí a pomluvy zlínských policejních špiček. Pražský městský soud ale nedávno jeho stíhání zastavil s tím, že o téže věci již předtím rozhodl ministr vnitra.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám