Hlavní obsah

Nahradit Okamuru v Senátu chce deset kandidátů

O uvolněný post zlínského senátora se v doplňovacích volbách utká deset kandidátů. V pondělí po skončení nominační lhůty to uvedl mluvčí zlínského magistrátu Zdeněk Dvořák. Místo v horní komoře uvolnil předseda hnutí Úsvit Tomio Okamura poté, co byl zvolen do Sněmovny.

Foto: Petr Horník, Právo

Tomio Okamura

Článek

Loni v říjnu se o mandát senátora utkalo sedm kandidátů. Nejvážnějším soupeřem Okamury byl zlínský hejtman Stanislav Mišák (ČSSD). Ve druhém kole voleb ale získal jen 34 procent hlasů a do Senátu se dostal jeho soupeř. Sociální demokraté tentokráte posílají do voleb krajskou zastupitelku, bývalou krajskou radní a někdejší starostku Brumova - Bylnice na Zlínsku Milenu Kovaříkovou.

Z šesti minule neúspěšných kandidátů si volby zopakuje jen předsedkyně Sdružení místních samospráv Jana Juřenčáková, která byla v obvodu 80 v letech 2006 až 2012 senátorkou za hnutí Starostové a nezávislí (STAN). Nyní kandiduje za hnutí Nezávislí. STAN a Zlínské hnutí nezávislých nominovalo hudebnici Zuzanu Lapčíkovou, kterou podpořila i TOP 09 a podle vyjádření Lapčíkové také Strana zelených.

Ne všechny strany postaví kandidáty

Vlastního kandidáta nepostavilo ani hnutí ANO 2011. Podpořilo totiž zástupce hnutí Úsvit, lékaře a otce Okamurovy přítelkyně Pavla Talaše z Napajedel. Lidovci do senátních voleb vyslali starostu Uherského Brodu Patrika Kunčara. Komunisté vsadili na zlínského zastupitele Radomíra Rafaju a za ODS bude kandidovat bývalý hejtman a nynější krajský zastupitel i předseda strany ve Zlínském kraji Libor Lukáš.

Z mimoparlamentních stran jde do voleb Česká pirátská strana, která nominovala bývalého pracovníka zlínského magistrátu, aktivistu Luďka Maděru. Za Stranu svobodných občanů se o mandát senátora pokusí živnostník z Otrokovic Jiří Remeš a Česká strana národně sociální nasadila grafoložku Annu Grabowskou z Prahy. Svého kandidáta po debaklu ve sněmovních volbách nenavrhla Strana práv občanů - zemanovci.

Senátní volby se v obvodě uskuteční o druhém lednovém víkendu. Nový senátor bude zvolen jen na zbytek Okamurova mandátu, tedy do podzimu 2018.

Reklama

Související témata:

Související články

Okamura už není senátorem

Senátu od soboty chybí jeden z 81 členů komory. Jde o šéfa hnutí Úsvit Tomia Okamuru, který zvolením do Sněmovny automaticky podle ústavy přišel o svůj mandát...

Výběr článků

Načítám