Hlavní obsah

V babyboxu olomoucké fakultní nemocnice bylo nalezeno novorozené děvče

Právo, Miloslav Hradil
Olomouc

Čerstvě narozená holčička byla v noci na pondělí nalezena v babyboxu v areálu Fakultní nemocnice v Olomouci (FNOL). Dítě je v pořádku v péči profesionálů z novorozeneckého oddělení olomoucké porodnice. Právo o tom v pondělí informoval mluvčí nemocnice Egon Havrlant.

Foto: Agel

Babybox (ilustrační foto)

Článek

Světelná a zvuková signalizace oznamující, že do babyboxu bylo vloženo dítě, se rozezněla na sesterně novorozeneckého oddělení nemocnice v neděli ve 22.25 hodin.

„Během chvilky vyzvedl personál oddělení ze schránky babyboxu novorozenou holčičku zabalenou jen do pánské košile a deky. Podle odborníků přišla na svět jen o několik hodin dříve. Byla po porodu neodborně ošetřena, ale nejevila žádné známky fyzického strádání nebo nešetrného zacházení,“ uvedl Havrlant.

Holčička váží 3,6 kilogramu, měří asi 50 centimetrů a je stále v péči novorozeneckého oddělení. Podle lékařů je zdravá a prospívá. Vzhledem k tomu, že nebyly na místě nalezeny žádné doklady nebo dokumenty, které by odkazovaly na totožnost dítěte, personál oddělení jí dal prozatímní jméno Emilka podle aktuálních jmenin v kalendáři.

Děvče poputuje do pěstounské péče

„Sociální oddělení nemocnice o nálezu informovalo orgán sociálněprávní ochrany dětí Magistrátu města Olomouce a Policii České republiky. Magistrát se v takových případech stává opatrovníkem a žádá soud o rozhodnutí o dalším umístění dítěte. Pokud bude jeho zdravotní stav i nadále bezproblémový, už koncem tohoto týdne pravděpodobně poputuje do přechodné pěstounské péče,“ konstatoval mluvčí.

Emilka je pátým dítětem odloženým do babyboxu v areálu olomoucké fakultní nemocnice. Babybox byl do FNOL instalován v roce 2006 jako třetí takové zařízení v ČR.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám