Hlavní obsah

Hory zavalí sníh, Moravu může ochromit náledí

Novinky, sad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Meteorologové varují před náledím a sněhovými jazyky. Týká se to především Moravskoslezského, Olomouckého a Zlínského kraje.

Foto: Dominic Ebenbichler, Reuters

Řidiče čekají starosti.

Článek

Výstraha platí od půlnoci z neděle na pondělí do úterý 26. listopadu 16:00.

Vítr může na hřebenech severních hor dosahovat až 90 kilometrů za hodinu. Na horách se čeká do pondělí pět až deset centimetrů nového sněhu, do úterního rána dalších dva až deset centimetrů, v Krkonoších, Jeseníkách a Beskydech by mohlo místy napadnout až 25 centimetrů sněhu. Od nadmořské výšky 600 metrů se budou místy tvořit sněhové jazyky.

Ačkoliv se má o něco ochladit, přelom listopadu a prosince podle dlouhodobé předovědi nijak extrémní nebude. Období příštích čtyř týdnů od 25. listopadu do 22. prosince 2013 bude teplotně a srážkově normální až podnormální.

„Předpokládáme, že počasí bude odpovídat dlouhodobým průměrům s přechodným výraznějším ochlazením pod bod mrazu jak na samém začátku období, tak i v prosinci,” uvedl Český hydrometeorologický ústav.

Sníh i v nižších polohách 

„Sněhové přeháňky se očekávají od nedělního večera i v nižších polohách, na horách se předpokládá nový sníh do pondělního rána 5 až 10 cm, na severovýchodě až 15 cm, do úterního rána dalších 5 až 8 cm,” uvádí meteorologové.

V neděli má být zataženo až oblačno, na horách místy, jinde ojediněle slabý déšť nebo mrholení a v polohách nad 900 metrů bude sněžit. Nejnižší noční teploty 6 až 2 °C. Nejvyšší denní teploty budou 3 až 7 °C, na jihovýchodě Moravy až 9 °C.

V pondělí čekejte polojasno, přes den přechodně oblačno, místy i sněhové přeháňky, nejvíce na severu a severovýchodě. V noci může teploměr spadnout až na -5 °C a ve dne budou maximálně 2 stupně.

Velmi podobné počasí s denními teplotami kolem nuly má být v úterý, ve středu i ve čtvrtek. V pátek a o víkendu by se mohlo mírně oteplit, ale nejvyšší denní teploty nepřesáhnou 7 stupňů Celsia. Déšť se bude místy střídat se sněhem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám