Hlavní obsah

Plány ČSSD: kurzarbeit a obnovení dědické daně

• Aktualizováno
Právo, Jan Martinek

Státní banka, systém sdílené práce, dědická daň či posílení Czechinvestu. Toto jsou návrhy, které ČSSD předložila hnutí ANO, a pomocí kterých chce v ČR obnovit hospodářský růst a zajistit efektivnější výběr daní.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Článek

Experti ANO dostali od ČSSD dva materiály, které má redakce Práva k dispozici: jeden se jmenuje „Návrhy ČSSD na opatření k obnovení hospodářského růstu a zvýšení zaměstnanosti,“ druhý „Návrhy ČSSD na vytvoření Národního plánu boje proti stínové ekonomice a práci načerno“. ANO by oba texty mělo přes víkend posoudit.

Obě strany se mimo jiné dohodly na rozdělení výborů Poslanecké sněmovny. Pět by jich mělo připadnout ČSSD, pět hnutí ANO, dva KSČM a po jednom by si měly připsat ostatní parlamentní strany.

Soc.dem. chce například posílit systém malého a středního podnikání pomocí státem vlastněné banky. ”Prostředkem bude rozvoj Českomoravské záruční a rozvojové banky, která se jako 100% státem vlastněná instituce stane silnou univerzální komerční bankou a bude financovat především malé a střední podnikání a rozvoj infrastruktury,“ píše se v textu.

Nezaměstnaným chce ČSSD nabídnout rekvalifikační programy ve spolupráci s podnikateli a těm, kterým hrozí propuštění, systém sdílené práce (tzv. kurzarbeit). Sdílená práce funguje například v Německu. Jak už hlásala před volbami, soc.dem. také plánuje zvyšovat minimální mzdu, ačkoliv někteří ekonomičtí experti před tím varují.

Zjednodušit daňová přiznání

Soc.dem. také plánuje obnovit systém investičních pobídek a roli Czechinvestu.

Ve snaze zabránit daňovým únikům si chtějí sociální demokraté posvítit na stánkový prodej, jehož podmínky chtějí výrazně zpřísnit. Naopak maximálně zjednodušit by se podle nich měla daňová přiznání, což v minulosti před volbami slibovaly i pravicové vlády.

ČSSD chce také obnovit dědickou daň. „Dnes již faktická neexistence dědické daně otevírá prostor pro „vyprání“ nelegálně nabytého majetku a finančních prostředků touto formou (viz případ Srba). Faktické zrušení dědické daně v ČR nemá obdoby v žádném ze států EU a velmi pravděpodobně ani na světě,“ píše se v návrhu.

Zde se odkazuje na Karla Srbu, bývalého generálního sekretáře ministerstva zahraničí, kterého policie obvinila z úplatkářství, zpronevěry a přípravy vraždy. Doma u něj našla několik miliónů korun v krabici od bot, Srba pak tvrdil, že peníze zdědil po otci. Na některých návrzích se už obě strany shodly: k tomu patří například zákon o prokázání původu majetku. ČSSD ho v textu konkretizuje. Dokazovat legálně nabytý majetek by měli občané při nabytí nemovitosti nad 15 miliónů korun, auta nad dva milióny korun, cenných papírů a podobně nad pět miliónů korun.

Bělobrádek má jasno

Předseda lidovců Pavel Bělobrádek Právu řekl, že pokud bude jeho strana ve vládní koalici, bude chtít post místopředsedy Sněmovny. „Budeme-li v koalici, musíme o něj usilovat,“ sdělil Bělobrádek. Nevyloučil ale možnost, že by nakonec KDU-ČSL ve vládě nebyla.

„Možné jsou stále všechny tři varianty: že budeme v koalici, že budeme podporovat menšinovou vládu, ale i to, že budeme v opozici. Jednání zatím příliš nepokročila. ČSSD a ANO toho dnes mnoho neřekly,“ uvedl předseda KDU-ČSL, který dřív říkal, že jeho strana by místopředsednické křeslo mít nemusela a spokojila by se s posty ve výborech.

„To bylo na samém začátku jednání,“ upřesnil svá dřívější slova. Bohuslav Sobotka už dříve v rozhovoru pro Právo řekl, že jiná varianta než trojkoalice ČSSD, ANO a KDU-ČSL jsou už jen předčasné volby.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám