Hlavní obsah

Sobotka u církví neuspěl

Aktualizováno

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka po setkání se zástupci církví přiznal, že jednání žádný posun nepřineslo. Obě strany se nicméně dohodly na sestavení expertní skupiny ČSSD a církví, která posoudí návrhy na možné změny restitucí.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka přichází na jednání se zástupci církví o podmínkách církevních restitucí.

Článek

„Nedošlo ke sblížení postojů,” konstatoval Sobotka. Expertní skupina podle něj bude pracovat několik týdnů.

Sobotka nechtěl dávat do spojitosti sestavování vlády a jednání o možné úpravě restitucí. Připustil, že strany, které volají po změnách restitucí, mají ve Sněmovně většinu a v okamžiku, kdy by se sociální demokraté nedohodli s ANO a lidovci, dala by se otázka restitucí řešit i jinak.

„ČSSD upřednostňuje dohodu,” zdůraznil Sobotka s tím, že nicméně existují aspekty, které by umožnily změny i bez dohody s církvemi. O které jde, nespecifikoval.

„Dnešní jednání bylo opravdu na úrovni prvního naslouchání,” komentoval schůzku sekretář České biskupské konference Tomáš Holub, podle kterého budou podrobnosti kolem restitucí řešit až expertní skupiny.

Sobotka: Ústupky jsou nedostatečné

Myšlenku vyplatit část náhrad formou dluhopisů nepokládá Sobotka za nic nového. "Určitě by bylo dobře, kdyby církve maximum čerpaly touto metodou, která by alespoň o něco zlevnila církevní restituce a tu paušální finanční náhradu. Ale za dostatečné řešení to nepokládám," prohlásil Sobotka před novináři. Podobně mluvil i o inflační doložce.

Sobotka se v Arcibiskupském paláci sešel se zástupci České biskupské konference, Federace židovských obcí a Ekumenické rady církví. Církve už daly najevo, že se řady svých nároků zřekly při přípravě restitučního zákona. Vyjednaná částka je součástí dohody a zákona.

Sobotka přiznal, že bez dohody s církvemi snížení částky dosáhne sotva.

Vedle snížení náhrad by Sobotka uvítal, kdyby byl z restitucí vyňat areál Pražského hradu, respektive stavby, které by měly být do restitucí zahrnuty.

Řešení dnes nečeká, jednat chce dál

Předseda sociální demokracie neočekával, že by už čtvrteční zhruba hodinová schůzka přinesla nějakou konkrétní dohodu. S církvemi se chce kvůli tématu scházet dál podobně jako s parlamentními stranami.

Související téma

Foto: Václav Lang, Novinky

Představitelé církví nejsou změně smluv nakloněni a v předešlých vyjádřeních připomínali, že další ústupky nelze z jejich strany očekávat.

Reklama

Související témata:

Související články

Duka přijme Sobotku, ale tím to asi skončí

Katolická církev nejspíš nebude nakloněna jakékoli revizi smluv týkajících se vrácení majetku a vyplacení finančních 59miliardových kompenzací v průběhu...

Výběr článků

Načítám