Hlavní obsah

Sobotkův perný den: Jednání s církvemi a schůzka se Zemanem

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předsedu ČSSD Bohuslava Sobotku, jemuž se před nedávnem podařilo ustát pokus o vnitrostranický puč, ve čtvrtek čeká další zatěžkávací zkouška. Nejprve se od 14 hodin pokusí dostát programu své strany a přesvědčit zástupce církví, aby přistoupili na změnu církevních restitucí. Následně zamíří za prezidentem Milošem Zemanem, který jej podle všeho pověří jednáním o sestavení vlády.

Foto: Petr Horník, Právo

Bohuslav Sobotka (ČSSD)

Článek

Snížení zátěže pro stát však naráží na odpor církví, které Sobotkovi připomínají, že ústupky opakovaně nabídly již v minulosti.

Kardinál Dominik Duka připomněl, že církve nabídly přijmout namísto části finanční náhrady státní dluhopisy a již při přípravě zákona se části majetků zřekly. [celá zpráva]

Foto: Petr Hloušek, Právo

Dominik Duka

Revize smluv je podle dosavadních vyjádření zástupců církví nepřijatelná už jen kvůli tomu, že bez určitého zázemí by nemohli dostát svému poslání. V rámci vypořádání navíc přestane stát vyplácet mzdy duchovním a církve budou hospodařit zcela nezávisle.

Sobotkovi přes politické proklamace nezbyde než církvím zopakovat svůj apel, aby peníze využily na veřejně prospěšné účely.

Zeman by měl dát Sobotkovi pověření

Se Zemanem se lídr ČSSD sešel již minulý týden. Po setkání v Lánech Sobotka oznámil, že mu prezident slíbil dát pověření k rozhovorům o sestavení vlády. Ta by v ideálním případě měla vzniknout ještě před koncem roku. [celá zpráva]

Zeman již před časem avizoval, že mandát od prezidenta bude pro Sobotku „silnější kartou ve hře”. [celá zpráva]

Foto: Petr Josek, Reuters

Prezident Miloš Zeman

Představitelé ČSSD již nyní jednají se zástupci hnutí ANO a lidovců, s nimiž by chtěli kabinet sestavit. Zatímco na některých tématech, jako jsou majetková přiznání pro politiky a úředníky, se strany shodnou, otázky revize restitucí či změny daní zůstávají otevřené.

Zavedení progresivního zdanění, které sociální demokraté dlouho před volbami opakovali jako jedno z klíčových opatření, naráží na odpor hnutí ANO, které chce minimálně v nejbližších dvou letech zachovat daňové status quo. Restituce jsou citlivým tématem zase pro lidovce.

Související témata

Foto: Petr Horník, Právo

Dominik Duka

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka na tiskové konferenci po jednání grémia strany.

Foto: Václav Lang, Novinky

Pokud by se sporné body nestaly součástí koaliční smlouvy, jak naznačil místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek, měli by sociální demokraté při jejich prosazování velmi obtížnou pozici. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám