Hlavní obsah

Bez shody ČSSD a ANO na vedení Sněmovny nemá smysl ani vláda, řekl Bělobrádek

Právo, dan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Jednání o vzniku nové vlády ČSSD, ANO a lidovců ve středu pokračovalo dalším kolem schůzek. O třecích plochách v centrále ČSSD mluvili šéf lidovců Pavel Bělobrádek a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Řešili hlavně ustavující schůzi Sněmovny, která by si měla příští týden zvolit své vedení.

Bělobrádek a Sobotka se shodli. Trojstranná jednání o nové vládě začnou příští týdenVideo: Novinky

 
Článek

Podle Bělobrádka je stále nejasné, kdo dolní komoru parlamentu povede. Lidovci by proto preferovali, aby se na tom ČSSD s ANO domluvila dříve, než první schůze začne.

„Pokud k tomu nedojde, tak nemá smysl mluvit ani o koalici. Když nejsme schopni se dohodnout na takové věci, tak jak se chceme shodnout na vládě?“ podotkl.

Se Sobotkou se domluvili, že od příštího týdne budou jednat všechny tři strany dohromady.

Bělobrádek chce být místopředsedou Sněmovny

„Zopakoval jsem, že předpokládáme, že pokud budeme součástí příští koalice, že chceme mít místopředsedu Sněmovny,“ uvedl Bělobrádek s tím, že lidoveckým kandidátem na tento post je on. „V případě, že by vznikla koaliční vláda a já bych měl být jmenován ministrem nebo místopředsedou vlády, tak bych opustil post místopředsedy Sněmovny,“ podotkl.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda lidovců Pavel Bělobrádek odchází z Lidového domu po jednání s představiteli ČSSD

Nepočítá s tím, že by budoucí koalice hlasovala o vedení Sněmovny jednotně. „Kdyby měl být místopředsedou někdo z KSČM, tak si nedovedu představit, že by tam mělo být jednotné hlasování,“ řekl.

Společné zdanění manželů nejde bez progresivní daně

Se Sobotkou se dotkli i bodů, na kterých není stále shoda. O církevních restitucích ale vůbec nemluvili. Bělobrádek zopakoval, že toto téma považují za uzavřené, a že pokud chce ČSSD něco prosadit, musí nejdříve jednat s církvemi. Jejich zástupci se zítra sejdou s vyjednavači ČSSD.

Lidovci podle svého šéfa nemají problém s odložením snížení DPH o jeden rok. Chtěli by naopak prosazovat zvýšení daní hazardním společnostem. „Nejsme spokojeni se zrušením poplatků ve zdravotnictví, to by byly další výpadky příjmů ve státním rozpočtu,“ poznamenal Bělobrádek. Dodal, že také nechtějí dávat rodinám plošné dávky, jak chce ČSSD, ale spíše snížit daně pracujícím rodičům.

Společné zdanění rodičů je hlavní lidovecké téma a nechtějí se ho vzdát. Tento jejich plán ale dostal zásadní trhlinu, když se vyjednavači ANO a ČSSD neshodli na progresivním zdanění, které je pro zavedení společného zdanění manželů technicky nutné.

Čekají nás složitá jednání

„Pokud dobře počítám, tak společně nemají (ČSSD a ANO) dost poslanců nutných pro složení vlády. Pokud ji budou chtít sestavovat s námi a nemají plán B, tak nás ještě čekají složitá jednání. V jiném případě jsme připraveni na opoziční roli,“ sdělil Právu místopředseda lidovců Jan Bartošek.

Lidovci již dříve uvedli, že progresivní zdanění pro ně není posvátná kráva a pokud se podaří jinak daňově zvýhodnit pracující rodiče, tak na více pásmech zdanění zaměstnanců nebudou trvat.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám