Hlavní obsah

K policii přijde tisíc nových lidí, zaměří se na rizikové regiony

Ministerstvo vnitra chce příští rok navýšit počet policistů o tisícovku na 40 tisíc. Většina z nich by měla působit v regionech, kde hrozí extremismus, jako jsou sociálně vyloučené lokality a oblasti s vysokou nezaměstnaností. Navýšení stavu policie bude stát 800 miliónů korun, řekl v úterý novinářům ministr vnitra v demisi Martin Pecina.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Letošní policejní zásah proti demonstrantům v Českých Budějovicích.

Článek

Posílit by se měl zejména počet tzv. okrskářů, kteří budou vyškolení pro práci v sociálně vyloučených lokalitách. Silnější by také měly být pěší hlídky, které mají v těchto regionech působit preventivně a také díky znalosti terénu rychle reagovat.

Podle Peciny je situace v oblasti extremismu jiná než například před čtyřmi roky. Tehdy byli neonacisté silnější, nyní je prý jejich jádro oslabené. Do protestů s rasovým podtextem se ale začali přidávat běžní občané, což je způsobeno horší společenskou situací v některých regionech.

Narostlo zážitkové násilí

Policejní prezident Martin Červíček novinářům řekl, že se jeho lidé budou příští rok věnovat nejen násilí a extremismu, ale zaměří se i na drobnou trestnou činnost. Policie podle něj posílí hlavně na základních útvarech. "Zhruba tisíc míst dáme zejména do rizikových regionů, jako je Moravskoslezský kraj, Ústecký kraj, ale i do velkých aglomerací typu Praha, střední Čechy, jižní Morava a podobně," dodal šéf policie.

Policisté prý také zaznamenali při některých bezpečnostních opatřeních tzv. zážitkové násilí, což je potřeba některých lidí porvat se s policií. "Budeme se muset tomuto fenoménu v příštím období věnovat," uvedl Červíček.

Pecina uvedl, že by vnitro mělo i s novým vedením, které přijde s nadcházejícím povolebním sestavením vlády, pokračovat v některých rozběhnutých projektech. Je to podle něj zejména práce asistentů prevence kriminality, kteří se prý v problémových regionech osvědčili. Zatím působí ve zhruba 40 obcích a do konce roku přibudou další.

Přibudou „domovníci”

Asistenty si podle něj pochvalují starostové i romská komunita. Ročně stojí 13 miliónů, což je prý zanedbatelný náklad, který má přitom značný efekt. "Kdybychom odečetli sociální dávky, které pobírali, a teď už nepobírají, protože od nás dostávají plat, tak ten rozdíl je skutečně mizivý, třeba milión nebo dva. Je to pro stát absolutně efektivní opatření, které nestojí skoro nic," řekl ministr.

Dalším projektem jsou domovníci, kteří udržují pořádek ve vchodech. "Pokles napětí bude viditelný," věří Pecina.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám