Hlavní obsah

Rath: Všechny posudky jsou na mé straně, žijeme ale v Čechách

Novinky, val
Aktualizováno

Obviněný exposlanec David Rath, který teprve nedávno opustil vazební věznici, byl v úterý hostem chatu Novinek. S čtenáři debatoval o politice, osobních zkušenostech i o své kauze. K ní uvedl například to, že jsou všechny odborné argumenty a posudky na jeho straně.

Rath: Po propuštění zažívám hektické dnyVideo: Novinky

 
Článek

„Všechny odborné argumenty jsou na mé straně - posudky soudních znalců, audit zadaný EU, stanovisko kraje, min. financí, ROPu, výpovědi desítek svědků - všichni tito shodně tvrdí, že zakázky byly za ceny obvyklé a soutěže dle zákona a nediskriminační,“ odpověděl Rath na dotaz, zda si myslí, zda bude odsouzen, či zbaven všech obvinění.

„Na druhou stranu žijeme v Čechách a tady často logiky a argumenty neplatí, platí dojmy, emoce, zadání, zakázka... Proto si netroufám odhadnout výsledek,“ dodal a zopakoval, že se cítí nevinný.

Jeden z diskutujících argumentoval nahrávkami, na kterých jsou zachyceny hovory Ratha s jeho spolupracovníky. Exposlanec ale tvrdí, že nahrávky nejsou kompletní a z nejasných důvodů některé jejich části chybějí. „S přepisy bylo dost brutálně manipulováno s cílem ovlivnit průběh řízení v můj neprospěch. Mnoho pasáží je nesrozumitelných, přičemž s nimi žaloba argumentuje. Řada slov je vytržena z kontextu a už vůbec nejde určit doby kdy slova zazněla,“ prohlásil.

Na závěr debaty uvedl, že pokud jej soud nepošle do vězení, chce se vrátit ke své lékařské praxi. Naopak politika mu prý nechybí a podle svých slov doufá, že ani nikdy chybět nebude.

Po roce a půl doma

Obžaloba viní Ratha z toho, že měl coby středočeský hejtman manipulovat zakázky v kraji. Spolu s ním viní dalších deset lidí. Z nich ve vazbě zůstává jen bývalý náměstek středočeských nemocnic Petr Kott.

Ratha policie zadržela loni v květnu. Po několika neúspěšných stížnostech u soudu byl z vazby propuštěn teprve letos 11. listopadu. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Ratha pustili z vazby, po roce a půl je doma

Vrchní soud v Praze v pondělí rozhodl o propuštění Davida Ratha z vazby. Právu to řekl exposlancův advokát Roman Jelínek. Ve vazbě Rath strávil bez tří dnů...

Výběr článků

Načítám