Hlavní obsah

Prosím všechny o shovívavost, napsala po vraždě partnera Vaňhová

Chomutov

Náměstkyně hejtmana Ústeckého kraje a bývalá hejtmanka Jana Vaňhová (ČSSD) v úterý požádala o shovívavost v souvislosti s vraždou jejího partnera, chomutovského podnikatele a vlivného člena místní ČSSD Romana Housky. Ten byl zavražděn v pondělí v podvečer v chomutovské vile, kde pár bydlel.

Foto: Libor Zavoral, Právo

Jana Vaňhová

Článek

"Tato bolestná situace, která nastala, je pro mě velmi citlivá a osobní a hluboce se dotýká nejen mě, ale také všech pozůstalých. Proto se nebudu k této záležitosti nadále vyjadřovat a prosím všechny v této situaci o shovívavost," uvedla dnes v tiskovém prohlášení Vaňhová.

Ta se v úterý dopoledne do domu vrátila poté, co absolvovala výslech na policii. Chvíli po ní dorazil i její advokát.

Chomutovský podnikatel Vlastimil Rindoš Právu potvrdil, že mrtvého Housku objevil.

„Přijel jsem k jeho domu, na zemi leželo tělo, které bylo přikryté plachtou. Nebylo vidět kdo to je, koukala jen ruka. Zavolal jsem policii,“ řekl Právu spolumajitel stavební společnosti RRR. Bližší informace neuvedl. Jen dodal, že do pěti hodin ráno byl na kriminálce.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Roman Houska na archivním snímku z roku 2005

Lidé žijící v okolí se nechtějí k tragédii vyjadřovat. „Nezlobte se, ale nepřísluší mi komentovat cizí neštěstí,“ řekl Právu obyvatel nedalekého paneláku. Zavražděného Housku prý znal od vidění, ale nikdy s ním nepřišel do kontaktu.

Poslanec za Ústecký kraj Jaroslav Foldyna se domnívá, že Houskova smrt s ČSSD nijak nesouvisí. "Jsem přesvědčen, že to nemá s politikou nic společného, spíš se přikláním k tomu, že se to týká obchodních věcí," řekl Foldyna.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Vila v chomutovské ulici Kamenný vrch, v níž žil zavražděný Roman Houska se svou partnerkou Janou Vaňhovou.

"Je to tragická událost, policie to musí vyšetřit," řekl místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek. Více nechtěl případ komentovat, sám prý Housku, který byl členem ÚVV ČSSD, znal jen zběžně.

Na povrch vyplouvají další Houskovy kauzy

Houska byl v Ústeckém kraji vnímán jako kontroverzní osoba. V roce 2003 najel autem na chomutovského strážníka. Soud v Chomutově ho za to původně potrestal roční podmínkou, odvolací krajský soud ale rozsudek zrušil s tím, že šlo jen o přestupek. Ani za ten ale nebyl Houska potrestán. Chomutovský magistrát, který případ projednával, kauzu v roční zákonné lhůtě nevyřešil, a přestupek tak zůstal promlčený.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Vůz pohřební služby v ulici Kamenný vrch, kde byl Houska zavražděn.

Houska čelil i podezření z úplatkářství. Podnikatel Jan Šámal z Bíliny v roce 2007 obvinil Housku z toho, že po něm chtěl úplatek 250 000 korun za to, že mu zajistí vítězství v konkurzu na provozování parkovišť v centru Chomutova. Do budovy chomutovského magistrátu tehdy vtrhli kriminalisté z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu a odnesli si dokumenty k zakázce. Nikdo ale nebyl obviněn. Houska žádost o úplatek popřel.

Houska údajně také zastrašoval investigativního reportéra České televize Karla Vránu, který o něm natočil několik reportáží. Podle dramaturga pořadu Marka Wollnera si Houska najal falešného svědka, který o reportérovi řekl, že je uplacený.

Reklama

Související témata:

Související články

Motivem Houskovy vraždy mohlo být vydírání

Chomutovský podnikatel a člen ČSSD Roman Houska, který byl v pondělí večer zavražděn, se údajně chlubil tím, že má kompromitující materiály na vlivné lidi...

Výběr článků

Načítám