Hlavní obsah

ANO progresivní daň dále odmítá, majetková přiznání mají zelenou

Aktualizováno

Zástupci sociální demokracie a hnutí ANO pokračují v hledání shody na výši daní a podobě rozpočtu, které by mohla prosazovat případná koaliční vláda. Prozatím se shodli na majetkových přiznáních občanů. Ta by měla být zavedena přibližně od roku 2015. Novinářům to řekl Jaroslav Faltýnek (ANO). Zákon o prokázání původu majetku by se nejprve týkal jen politiků.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Lubomír Zaorálek (ČSSD)

Článek

"Postupně ho chceme přenést na občany. Jde nám o to, aby se přestalo krást," řekl Faltýnek. Povinnost doložit legální nabytí by měli lidé s majetkem okolo 20 miliónů korun. ANO tak ustoupilo ČSSD, která zákon měla v programu.

„S ČSSD se bavíme o tom, že finanční úřad bude mít pravomoc vyžadovat doklady o původu majetku už před sdělením tohoto podezření orgány činnými v trestním řízení," dodal Faltýnek. Parametry ještě nejsou dohodnuty.

Faltýnek potvrdil, že případná koalice nebude v příštím roce zavádět progresivní daň. ANO je také proti registračním pokladnám, chtělo by ale zavést elektronizaci faktur.

Zaorálek: Sporné body v koaliční smlouvě nebudou

Místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek v průběhu jednání novinářům řekl, že u většiny bodů se vyjednavačům daří najít shodu. To se podle něj týká například odložení jednotného inkasního místa.

"Probíhá debata o konstrukci minimální daně, snížení položek na daňový základ, čeká nás diskuse o vyšším zdanění korporátních firem," upřesnil Zaorálek. Některé sporné body podle něj nebudou součástí koaliční smlouvy. To se týká například progresivního zdanění, které oba subjekty rozděluje.

"U některých bodů potrvá diskuse delší dobu," připustil Zaorálek.

Miliardové úspory podle ANO

"Klíčové slovo dnešního jednání je excelová tabulka. My se budeme snažit přinutit ANO, abychom se dohodli na konkretizaci, co kolik bude stát, kde na to vezmeme, abychom zjistili, jestli nám to vychází, nebo ne, protože tohle vidíme jako naprosto zásadní," uvedl již při příchodu na jednání stínový ministr financí za ČSSD Jan Mládek.

„Nebudu zastírat, že jednání je docela obtížné,“ řekl Mládek po jednání.

Sociální demokraté již v minulém týdnu vyslovili požadavek, aby jim ANO a lidovci předložili kalkulaci příjmů a výdajů státního rozpočtu. Člen expertního týmu ANO Jaroslav Faltýnek v úterý při příchodu k Lidovému domu novinářům řekl, že jeho strana v rozpočtu našla úspory v řádu miliard, přehled chce předložit sociální demokracii.

Lepší výběr DPH nás nespasí, tvrdí Mládek

Zástupci ČSSD svému hlavnímu vyjednávacímu partnerovi opakovaně vytýkali, že neříká jasně, kde vezme peníze na splnění povolebních slibů. ANO, které odmítá zvyšování daní, například požaduje vrácení snížené sazby DPH z 15 na deset procent, což by podle Mládka připravilo státní rozpočet o 40 miliard korun.

Zároveň chce ANO lépe vybírat DPH, což ale podle stínového ministra za ČSSD, který v úterý připustil možnost auditu státního rozpočtu, může přinést jen asi šest miliard korun. I proto požadují sociální demokraté zvýšení daní z příjmu.

Reklama

Výběr článků

Načítám