Hlavní obsah

Šéfem poslanců ČSSD může být Sklenák nebo Váňa

– Praha

Poslanecký klub ČSSD si bude v úterý volit nového předsedu, který ve funkci nahradí Jeronýma Tejce. Novým šéfem klubu by se mohl stát stínový ministr práce a sociálních věcí Roman Sklenák, který zatím podle dostupných informací nemá protikandidáta. Kandidaturu ale ještě zvažuje někdejší místopředseda klubu Roman Váňa.

Foto: Milan Malíček, Právo

Roman Sklenák (v popředí) by mohl v čele klubu nahradit odstupujícího Jeronýma Tejce.

Článek

"Ano, ano, platí to," potvrdil v pondělí Sklenák svou kandidaturu. Dodal, že v rozhovorech s kolegy z klubu nezaznamenal, že by se o funkci ucházel ještě někdo další.

To se však může změnit v úterý odpoledne - po schůzce s šéfem strany Bohuslavem Sobotkou se chce definitivně rozhodnout Váňa. "Já bych do toho šel, podporu mám, ale samozřejmě důležitý je názor předsedy," prohlásil.

Tejc kandidovat nechce

Dosavadní šéf klubu Tejc, který stejnou pozici zastával i v minulém volebním období, se na funkci rozhodl rezignovat po aféře okolo takzvaného lánského puče a dá ji k dispozici právě v úterý. V říjnové volbě, ještě než vypukla aféra naplno, získal hlasy 30 z celkem 50 poslanců strany. Jeho protikandidát Jan Hamáček tehdy ve druhém kole obdržel 16 hlasů.

Ani Tejc, ani Hamáček se ale již o funkci znovu ucházet nechtějí. "Pokud bych kandidoval znovu na předsedu, tak bych to považoval za určitý trik, a toho se určitě dopouštět nebudu," řekl v pondělí Tejc.

Související témata

Foto: Poslanecká sněmovna ČR, Novinky

Mgr. Roman Sklenák

Foto: Poslanecká sněmovna ČR, Novinky

Ing. Roman Váňa

Foto: Petr Hloušek, Právo

Šéf poslanců ČSSD Jeroným Tejc před jednáním s prezidentem

"Nebudu kandidovat ani na pozici místopředsedy, jednoduše proto, že pokud člověk odchází, tak má odejít úplně, a myslím si, že by to nepřidávalo autoritě nového předsedy, pokud bych z pozice místopředsedy zasahoval do vedení klubu," dodal Tejc, jenž prý zatím oficiálně neslyšel jméno jiného kandidáta než Sklenáka.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám