Hlavní obsah

ČSSD souhlasí s návrhy ANO ohledně úspor, v daních se neshodnou

• Aktualizováno
Právo, jim

Po jednání špiček ČSSD a ANO stále není jasné, zda se budou zvyšovat daně, zato jsou si oba týmy jisty tím, že chtějí zefektivnit fungování státního aparátu a zde hledat úspory. Po jednání však bylo patrné, že složité diskuse oba týmy ještě čekají a nastolení koaliční vlády se ještě může protáhnout.

Foto: Petr Horník, Právo

Vyjednávací týmy ČSSD a hnutí ANO včetně lídrů Bohuslava Sobotky a Andreje Babiše

Článek

„My makáme,“ ujistil ovšem novináře po skončení tiskové konference místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek v narážce na volební slogan ANO „Nejsme jako politici, makáme“.

Že vyjednávače čekají ještě těžká rokování, potvrdil i šéf ČSSD Bohuslav Sobotka. „Zůstává celá řada okruhů, které jsme ještě uzavřít nedokázali, a to ani na dnešním jednání hlavních vyjednávacích týmů,“ uvedl.

Podle něj se hovořilo zejména o změně přístupu k zacházení s veřejnými penězi. „Jsem rád, že jsme dosáhli shody na tom, že je třeba posílit absolutní otevřenost veřejného sektoru a státní správy a že je třeba dosáhnout takových opatření, která povedou k úsporám veřejného sektoru,“ řekl Sobotka.

Podpora hospodářského růstu

Podle něj se debatovalo i o centrálním zadávání veřejných zakázek a centrálních nákupech pro veřejný sektor. Shodli se také na tom, že by vláda měla podporovat hospodářský růst a vytvářet podmínky pro zvyšování počtu pracovních míst. Ani jedna strana podle Sobotky nechce v budoucnu škrtat na veřejných investicích a na mzdách zaměstnanců veřejného sektoru.

Soustředit se chtějí také na lepší výběr daní. Co se týče zákona o prokazování původu majetku, konkrétní dohoda ještě na světě není. A totéž platí i o registračních pokladnách, které prosazuje ČSSD, ale ANO se nezamlouvají.

Shoda byla například v tom, že schodek rozpočtu by v budoucnu neměl převýšit tři procenta HDP.

ANO trvá na nezvyšování daní

Předseda ANO Andrej Babiš zdůraznil, že nadále trvají na tom, aby se nezvyšovaly daně. „Myslíme si, že je třeba změnit zásadně řízení některých resortů, a ty daně pro nás nejsou řešením. Ale pokročili jsme v tom, že jsme si vyjasnili spoustu věcí, které byly kontroverzní. Nicméně základní premisa, kdy říkáme šetřit a snížit náklady, centralizovat některé činnosti a vybrat daně, zůstává a budeme v diskusích pokračovat,“ řekl Babiš.

Sobotka chce zvyšovat daně třeba některým typům firem, a to na 25 procent. Vyšší daně by se měly podle představ ČSSD týkat také právnických osob. Jednalo se ale také o snížení DPH na některé položky, což by mělo být vázáno i na opatření ke zlepšení výběru daní.

Související témata:

Foto: Michaela Říhová, Právo

Místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman předal při příležitosti státního svátku 28. října 2013 nejvyšší státní vyznamenání. Na snímku Pavel Bělobrádek s manželkou.

Další podrobnosti se mají dolaďovat v tomto týdnu. Experti stran by měli například propočítat, jak by vypadaly příjmy a výdaje státu, pokud by se naplňovaly jejich představy o řízení státu. Kupříkladu by mělo být jasné, jak budou vypadat příjmy po zrušení poplatků ve zdravotnictví nebo v případě vyšší valorizace penzí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám