Hlavní obsah

Fiala do čela ODS? Dobrý tip, zní z partaje

Volání po výměně tváří ve vedení strany, která se potácí na pokraji volitelnosti, vyslyšelo největší moravské místní sdružení ODS Brno-střed. Ke kandidatuře na šéfa ODS na svém sněmu jednomyslně 156 členů vyzvalo Petra Fialu a hned také schválilo jeho nominaci.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Exministr školství Petr Fiala na snímku z června

Článek

Fiala, lídr jihomoravské ODS ve sněmovních volbách, bývalý rektor Masarykovy univerzity v Brně a ministr školství, vstoupil do ODS teprve před týdnem právě v Brně-střed.

„Každé takovéto podpory si velice vážím a zavazuje mě. Nicméně jakákoli funkce je pro mě zajímavá jen tehdy, pokud mohu jejím prostřednictvím něco změnit. Pokud se ODS chce změnit, tak jak jí to dali voliči najevo, jsem ochoten ji vést,“ řekl Fiala. Podle něj je nejdůležitější, aby se nyní ODS zaměřila na obnovu důvěry u svých voličů.

Předseda místního sdružení ODS Brno-střed Libor Šťástka míní, že právě s Fialou v čele má v Česku pravice i ODS šanci a budoucnost. Podle včerejší ankety Práva Fiala nemusí být na lednovém kongresu bez šancí.

„Nemá nepřátele“

Šéf jihočeské ODS a úřadující šéf ODS Martin Kuba považuje už fakt, že se Fiala k ODS hlásí v době, kdy strana prochází složitým obdobím, za projev morální síly a odvahy. „Dokáže velmi dobře formulovat myšlenky a komponovat je do textu. Pro vedení ODS je jen dobré, pokud tam takoví lidé budou pracovat,“ řekl Právu.

Místopředseda Jiří Pospíšil Právu sdělil, že při kandidatuře schopných lidí je ochoten své ambice dát stranou. „Kandidaturu Petra Fialy nevidím jako možnou konkurenci, ale naopak jako příležitost, jak ODS pomoci. Do čela strany je totiž třeba postavit někoho, kdo nemá ve straně nepřátele. Pan Fiala je mezi členy akceptovaný a zároveň není politicky nezkušený. Určitě bych ho podpořil,“ řekl Pospíšil. Podle něj je Fialovou výhodou, že byl donedávna nestraníkem. Není tak zatížen vnitrostranickými spory. „V mém případě se některým lidem nelíbilo, že jsem až příliš prosazoval reformu justice,“ doplnil Pospíšil.

Šéf jihomoravské ODS Jiří Kadrnka zdůraznil, že Fiala má podporu nejen místního sdružení. „Jsem hluboce přesvědčen, že Fiala je nejvhodnější kandidát na předsedu. Dovede ODS vrátit tam, kam patří, dokáže upevnit její program, definovat cíle a dá naději členské základně, že se strana vrátí na politickou mapu republiky,“ doplnil.

Podobně hovořil i šéf ODS v Olomouckém kraji Robert Knobloch, který ve Fialovi vidí novou tvář, po kterých je v ODS poptávka. „Potřebujeme zásadní změny ve vedení strany a on je určitě jednou z person, která by byla přínosem,“ řekl Právu. I exministr dopravy a šéf moravskoslezské ODS Zbyněk Stanjura návrh brněnských kolegů vítá.

Naopak podle místopředsedy středočeské ODS a primátora Mladé Boleslavi Raduana Nwelatiho by sice Fiala měl být ve vedení, ale ne hned v čele. „Spíše na pozici prvního nebo řadového místopředsedy. Člověk, který bude sotva týden nebo měsíc členem ODS, by hned neměl být předsedou,“ řekl Právu.

„Podle mě máme v našich řadách spoustu kvalitních lidí, kteří by to také zvládli, byť mnozí nejsou mediálně tolik známí. Také si nemyslím, že by paní Němcová byla špatná předsedkyně,“ dodal Nwelati a ze známých osobností připojil i Jaroslava Kuberu, Jana Zahradila nebo Evžena Tošenovského.

Reklama

Výběr článků

Načítám