Hlavní obsah

V zahraniční politice mají ANO a ČSSD blízko, návrh programu se už rýsuje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stanoviska hnutí ANO a ČSSD v oblastech zahraniční a obranné politiky si jsou podle místopředsedy soc. dem. Lubomíra Zaorálka tak blízká, že už v těchto bodech mají strany téměř hotový návrh programového prohlášení. V něm chtějí zdůraznit angažovanost České republiky v rámci Evropy a zásadní revizi zadávání veřejných zakázek na ministerstvu obrany.

Foto: Petr Horník, Právo

Místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek

Článek

„My už jsme si skoro říkali věty do eventuálního programového prohlášení vlády, protože jsme zjistili, že nám nic nebrání o tom začít uvažovat. Takže máme už skoro takový první pracovní text, nástřel toho, co by v eventuálním prohlášení mohlo být,“ uvedl Zaorálek, který za jednu z klíčových věcí považuje, aby ČR byla aktivnější v rámci Evropské unie.

Strany se podle něj shodly také v otázce revize koncepce zahraniční politiky, například v oblasti lidských práv. Zaorálek tvrdí, že je nutné stanovit, „jaká je vlastně naše pozice v oblasti podpory lidských práv, protože v celé řadě oblastí jsme se příliš neprofilovali v posledních časech – k Sýrii a podobně. Mlčeli jsme k celé řadě věcí,“ prohlásil.

Shodu potvrdil i Stropnický

Shodu ve zmíněných oblastech v pátek potvrdil také místopředseda ANO Martin Stropnický. „V podstatných věcech těch dvou kapitol jsme nějaké větší nebo zaznamenatelnější konfliktní stanovisko jedné či druhé strany nezjistili,“ uvedl.

Pokud jde o obranu, požadují jak ANO, tak ČSSD stabilizaci výdajů v resortu a zejména změnu zadávání veřejných zakázek. „Shodli jsme se na tom, že nám nesmírně vadí ten způsob, kterým se na obraně do této chvíle zachází s veřejnými prostředky,“ řekl Zaorálek, podle něhož systém vyžaduje zásadní revizi. Připomněl řadu vyšetřovaných a nedořešených kauz spojených s ministerstvem.

Zdůraznil také význam civilní kontroly armády. „Nedá se mluvit o opravdu důsledné civilní kontrole armády tak, jak by tomu mělo být v civilizované demokratické zemi,“ vyjádřil své mínění o současném stavu, kdy se podle něj vojenské složky „zapouzdřují“.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám