Hlavní obsah

Rath bude pod dohledem, záruky Změlíka a Fischerové soud neuznal

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Obžalovaný exposlanec David Rath nesmí po svém pondělním propuštění z vazby vycestovat mimo ČR, soudu proto musel odevzdat svůj pas. Bude také pod pravidelným dohledem probačního úředníka. Takové podmínky stanovil pražský vrchní soud, který v pondělí rozhodl o Rathově propuštění na svobodu poté, co někdejší středočeský hejtman strávil za mřížemi bez tří dnů půldruhého roku.

Foto: Jan Handrejch, Právo

David Rath

Článek

„Rozhodnutí soudu nám bylo doručeno dnes s tím, že doktor Rath má pas odevzdat do tří dnů po propuštění, což znamená, že tak učiní již dnes u středočeského krajského soudu,“ řekl v pátek ráno Právu jeden z jeho obhájců Adam Černý.

Rozhovor s Davidem Rathem o jeho kauzeVideo: Novinky

Mluvčí středočeského krajského soudu Zuzana Steinerová pak potvrdila, že David Rath pas odevzdal před desátou hodinou dopoledne. Podle jejích slov vlastní pouze jeden pas.

Vazební důvod v podobě hrozícího útěku obviněného sice podle vrchních soudců nadále trvá, a to i s odkazem na hrozící vysoký trest za korupci (hrozí mu pět až dvanáct let vězení). „Vazba ale byla nahrazena slibem doktora Ratha, v němž se zavazuje k řádnému životu, a byl tam vysloven dohled probačního úředníka. Musí se u něj nahlásit a domluvit a následně postupovat podle pokynů tohoto úředníka,“ uvedl Černý.

Právu pak přiblížil důvody, proč oproti předchozím rozhodnutím soud změnil názor a rozhodl se pustit Ratha domů.

Finanční prostředky v zahraničí nenašli

„Chybí tam jakýkoli reálný podklad ohledně nějakých indicií o finančních prostředcích a kontaktech obviněného v zahraničí,“ nastínil Černý.

Právě údajné poznatky a důvodné podezření o tom, že Rath by mohl mít v cizině ukryty peníze a snažit se po propuštění utéct, vedly státního zástupce Petra Jiráta k tomu, že stále požadoval pro exposlance vazbu.

David Rath opustil vězniciVideo: Novinky

Trestní řád sice umožňuje držet obviněného ve vazbě až tři roky, podle Černého však vrchní soud konstatoval, že je to jen pro nejzávažnější případy, kdy už dotyčný mařil trestní stíhání. „Například tím, že už byly nalezeny nějaké peníze v zahraničí anebo se obviněný pokusil vycestovat,“ přiblížil obhájce.

Podle vrchních soudů to ale v Rathově případě nenastalo.

Přihlédl i k rodinným vazbám

„Soud má tedy za to, že když už polovina zákonné lhůty prakticky uplynula, musí to vzít v potaz a vazbu nahradit. Pak také říká, že nesmí opomenout ani osobní poměry obžalovaného, kdy má blízký vztah ke svým dvěma nezletilým synům a k otci, jehož zdravotní stav se po dobu pobytu ve vazbě zhoršuje,“ parafrázoval usnesení soudu Černý.

Důležitá je prý i ta skutečnost, že Rath má zajištěnou práci, tedy možnost dál provozovat svou lékařskou praxi – Rath je internista a má svou ordinaci v domovské Hostivici.

Související téma

Foto: Milan Malíček, Právo

David Rath

Soud naopak nepřijal osobní záruky řady známých osobností, například herce a režiséra Jana Kačera, olympijského vítěze v desetiboji Roberta Změlíka či herečky a političky Táni Fischerové.

Reklama

Související témata:

Související články

Ratha pustili z vazby, po roce a půl je doma

Vrchní soud v Praze v pondělí rozhodl o propuštění Davida Ratha z vazby. Právu to řekl exposlancův advokát Roman Jelínek. Ve vazbě Rath strávil bez tří dnů...

Výběr článků

Načítám