Hlavní obsah

Námluvy ANO a ČSSD pokračují. Babišovo hnutí chce zrušit zdravotnické poplatky

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Třicetikorunové poplatky ve zdravotnictví by měly být zrušeny. Shodli se na tom vyjednávací týmy ČSSD a hnutí ANO. Experti obou stran na čtvrtečním jednání o zdravotnictví tuto kapitolu uzavřeli. „Nenašli jsme nic, kde by byl nějaký programový rozpor,“ potvrdil Právu vyjednavač soc. dem. Svatopluk Němeček.

Článek

„Musím říct, že jednání provázela velmi profesionální a dělná atmosféra, měl jsem z toho radost,“ uvedl Němeček s tím, že pokud otázku zdravotnictví schválí v dohodnuté podobě orgány hnutí ANO, lze počítat s naprostou jednotou v této oblasti.

Profesionální atmosféru jednání nejspíš způsobil i fakt, že Němeček i zástupce ANO Rostislav Vyzula jsou lékaři. Němeček je ředitel ostravské fakultní nemocnice a Vyzula přednosta Kliniky komplexní onkologické péče v Brně.

Lidovci se zastropováním souhlasí

Podle Němečka zástupci ANO souhlasí se zrušením všech zdravotnických poplatků s výjimkou příspěvku na stravu v nemocnicích, jak to prosazuje Sobotkova strana. Odkývali si i zastropování šedesátikorunového poplatku za pobyt v nemocnici na třicet dnů v roce.

V příštích dnech by se měli vyjednavači setkat také se zástupci KDU-ČSL. I zde by mohly strany najít určitou programovou shodu, což Právu potvrdil jeden z expertů lidoveckého týmu, rovněž lékař a zástupce ředitele pražské Thomayerovy nemocnice Tom Philipp.

„Máme přímo v našem programu zastropování poplatků za pobyt v nemocnici třiceti dny,“ uvedl s tím, že tím by se měl snížit dopad těchto plateb na některé části obyvatel. Ostatní poplatky jsou podle něj otázkou další diskuse.

„V rámci debaty uvnitř strany převládl názor spíše tyto poplatky nechat, ale samozřejmě to není nic striktního. Pokud by se podařilo najít způsob, jak je kompenzovat, pak je to určitě k jednání,“ poznamenal Philipp.

Podle místopředsedkyně lidovců a další členky vyjednávacího týmu strany pro zdravotnictví Zuzany Roithové by jedním z řešení mohlo být navýšení hodnoty bodu zhruba o pět procent, tedy o stejnou sumu, o kterou byla tato hodnota snížena v době zavedení poplatků.

„Pro nás je důležité, aby poplatky byly sociálně únosné, ale aby současně zdravotnictví mohlo fungovat,“ řekla Právu.

Dodala, že lidovci by do budoucna rádi diskutovali také o zavedení nulové sazby DPH na léky a další zdravotnické pomůcky.

Reklama

Související články

Babiš by mohl šéfovat rozpočtovému výboru

Lídr hnutí ANO Andrej Babiš by se mohl stát předsedou vlivného sněmovního rozpočtového výboru. Prohlásil to v neděli předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav...

Výběr článků

Načítám