Hlavní obsah

Rozčilený Nečas po vyloučení manželky zvažuje odchod z ODS, ve straně to vře

Právo, Jan Martinek
Praha

Expremiér Petr Nečas ve čtvrtek připustil, že opustí ODS. Nečase rozlítilo, že ve středu místní sdružení ODS v pražském Zličíně vyloučilo jeho manželku Janu Nečasovou (Nagyovou) ze strany: údajně proto, že neplnila své povinnosti a nekomunikovala s vedením oblasti.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Bývalý premiér Petr Nečas po čtvrtečním výslechu v kauze Vojenského zpravodajství, jehož členové měli podle vyšetřovatelů neoprávněně sledovat jeho exmanželku Radku.

Článek

Nečas by tak byl po Václavu Klausovi a Mirku Topolánkovi už třetím předsedou a bývalým premiérem, který se rozešel se stranou ve zlém.

„Musím říci, že jsem tímto krokem pěti členů místního sdružení ve Zličíně velmi překvapen. Chci jednoznačně říci, že moje žena je zaprvé nevinná, zadruhé je obětí politického procesu, zatřetí má být ctěna presumpce neviny. A začtvrté jsem přesvědčen, že se k tomu budou muset vyjádřit orgány ODS na oblastní, regionální, případně celostátní působnosti,“ řekl rozzlobený Nečas při odchodu z policejní služebny.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Místní sdružení ODS v Praze-Zličíně vyloučilo 13. listopadu ze strany Janu Nečasovou, dříve Nagyovou (na archivním snímku).

Byl by prý nerad, kdyby krok zličínské ODS měl znamenat počátek jeho „dramatického rozcházení“ se s ODS. „Protože toto bych potom musel považovat za politický útok vůči bývalému předsedovi ODS,“ dodal.

Petr Nečas hovoří k novinářům po výslechuVideo: Novinky

Podle šéfa strany Martina Kuby by ale vedení ODS tuto záležitost řešit nemělo. „Považuji to za excitovaný výrok. Kolegové, kteří sedí v místním sdružení, to jistě jako politický útok nebrali. Do této záležitosti by vedení ODS zasahovat nemělo, regionální rada i oblastní sdružení jsou toto jistě schopné vyřešit,“ řekl Právu Kuba.

Vodrážka a Svoboda si rozdávají údery

Vyloučení Nečasové rozpoutalo v pražské ODS další spor. Starosta Prahy 13 a šéf oblastního sdružení David Vodrážka včera novinářům řekl: „Vyloučení Jany Nečasové jsme dostali za úkol od regionální rady ODS Praha pod vedením Bohuslava Svobody. Pokud bychom tak neučinili, hrozilo, že by nám bylo zrušeno oblastní sdružení ODS Praha 13. Neměli jsme tedy ani jinou možnost.“

Doslova tím rozlítil Svobodu, který označil Vodrážku za lháře. „To je tak nehorázná lež, jakou jsem nikdy neslyšel. Ti lidé se už neštítí ničeho, aby dosáhli svého cíle,“ řekl Právu vytočený exprimátor, podle kterého je za Vodrážkovým vyjádřením snaha oslabit Svobodovu pozici před regionálním sněmem, kde chce příští čtvrtek obhajovat svou pozici.

„Tohle vyvolává stín na regionální radu. Já pana Vodrážku od té doby ani neviděl. To se zbláznil? Politický útok je pro mě právě tohle,“ dodal Svoboda. K vyloučení Nečasovy manželky řekl, že je to věcí místního sdružení.

K vyloučení Nečasové se vyjádřil i bývalý místopředseda Pavel Drobil, který si na svém facebookovém profilu nebral servítky.

„ODS vyloučila Janu Nečasovou. My jsme fakt banda srá.ů! Skoro bych se vsadil, že nejhorlivější byli ti, kdo jí před tím lezli nejvíce do ...,“ napsal Drobil.

Související témata

Foto: Reuters

Jana Nagyová na kongresu ODS v Brně v listopadu 2012

Foto: Milan Malíček, Právo

Petr Nečas při rozhovoru s deníkem Právo

Janu Nečasovou ve středu večer vyloučilo místní sdružení ODS Praha Zličín kvůli tomu, že „neplnila povinnosti člena dle stanov”, řekla ČTK oblastní manažerka ODS Prahy 13 Věra Herzánová. Podle jejích slov povinnosti porušila tím, že nekomunikovala a nesdělila své aktuální osobní údaje, tedy třeba své nové jméno.

Reklama

Výběr článků

Načítám