Hlavní obsah

Od středních poloh bude sněžit, na lyžování to ale nebude

Novinky, val
Praha

Počasí v příštích několika dnech bude značně proměnlivé, střídat se bude jasná obloha s inverzním počasím. Jisté je to, že v noci ze čtvrtka na pátek zasáhnou Česko srážky, které budou od středních poloh smíšené nebo sněhové. Jak ale řekla Novinkám Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress, lyžařská sezóna minimálně v příštích dvou týdnech ještě nezačne.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Čtvrteční ráno bylo na většině území mrazivé a jasné, jen místy panovala nízká oblačnost. V odpoledních hodinách by se ale mělo zatáhnout, a to vlivem přibližujícího se nízkého tlaku vzduchu od jihu, který s sebou přinese frontální oblačnost. Večer a v noci na pátek proto můžeme počítat se srážkami, které budou od středních poloh smíšené nebo sněhové. Srážkové úhrny dosáhnou dvou milimetrů, respektive centimetrů. Odpolední maxima budou ve čtvrtek dosahovat od 3 do 7 stupňů Celsia.

V pátek ráno by se měli mít na pozoru zejména řidiči. Ranní teploty se budou pohybovat od -2 do 2 stupňů a v kombinaci s nočními srážkami se může na komunikacích tvořit námraza. Ještě dopoledne se mohou v Čechách od středních poloh a na Moravě od vyšších poloh vyskytnout smíšené srážky, odpoledne se ale obloha projasní. Odpolední teploty vystoupí na 4 až 8 stupňů, přičemž na Moravě to může být ještě o dva stupně víc.

Počasí na víkend je nejisté. Panovat bude buď polojasno, nebo zataženo nízkou inverzní oblačností. Podle Honsové je zatím pravděpodobnější varianta, že v sobotu bude převážně zataženo, místy během dne polojasno nebo skoro jasno, v neděli v nížinách převládne polojasno nebo skoro jasno. Ranní teploty se budou pohybovat nad bodem mrazu, a to od 0 do 4 stupňů, odpoledne naměříme po oba dva dny 5 až 9 stupňů.

Aktuální numerické modely napovídají, že až do středy vydrží inverzní charakter počasí. Podle meteoroložky zatím nehrozí, že by v nejbližších 14 dnech začala lyžařská sezóna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám